Záhadná úmrtí plejtváků a výzkum Anubisových katakomb

27. červen 2015

Afričtí lvi v seznamu ohrožených druhů, převaha leváků mezi klokany a kosmičtí turisté.

Červený seznam Mezinárodního svazu ochrany přírody zahrnuje 77 340 druhů rostlin a živočichů. Patří mezi ně i lvi, kteří si sice jako druh udrželi status „zranitelný“, s některými jejich poddruhy je to však horší. V kategorii „kriticky ohrožených“ se ocitl západoafrický lev (Panthera leo senegalensis). I na východě Afriky lvů ubývá. Může za to mizející životní prostředí, úbytek dostupné kořisti a také ilegální obchod se lvími kostmi a částmi jejich těl, používanými v tradiční asijské medicíně.

Ve vodách Aljašky bylo během posledních týdnů nalezeno devět mrtvých plejtváků myšoků (Balaenoptera physalus), kteří patří mezi ohrožené živočichy. Pro mořské biology je to nevysvětlitelná skutečnost, zvlášť proto, že všichni plejtváci zemřeli přibližně ve stejném období. Jejich těla přitom nenesou žádné známky poranění a je zjevné, že tito kytovci před smrtí nijak nestrádali. Podle odborníků se za normálních okolností najde mrtvý plejtvák nanejvýš jednou za několik let.

Volně žijící klokani provádějí běžné úkony související s úpravou srsti nebo krmením především levou přední končetinou. Podle ruských vědců z Petrohradské státní univerzity, kteří chování klokanů v Austrálii studovali, jde o první důkaz podobné preference u jiného druhu, než je člověk. (Jejich odbornou studii si můžete přečíst zde.) Mezi lidmi, narozdíl od klokanů, převažují spíše praváci. Podobné vědecké studie mohou přispět třeba ke studiu symetrie mozku a vývoje savců jako takových.

Bůh Anubis váží srdce zemřelého

Pod vedením Paula Nicholsona z univerzity v Cardiffu proběhl u Sakkáry v Egyptě výzkum Anubisových katakomb, kam byla mezi lety 750 – 30 př. Kr. ukládána balzamovaná a mumifikovaná těla obětovaných psů. Tyto oběti přinášeli staří Egypťané za své zesnulé, aby pro ně vymohli přízeň boha Anubise, zpodobňovaného se psí nebo šakalí hlavou. Mumie se dochovaly ve špatném stavu. Vědci se domnívají, že jich v podzemí mohlo být až osm milionů.

Žádný vesmírný turista letos do kosmu nepoletí, oznámila agentura Roskosmos. Po britské zpěvačce Sarah Brightmanové, která výlet na ISS vzdala poté, co ji zklamal jeden ze sponzorů, se svého úmyslu letět na Mezinárodní vesmírnou stanici zřekl i japonský náhradník Satoši Takamacu. Jejich místo zaujme kazašský kosmonaut Ajdyn Aimbetov, který měl na ISS letět už v roce 2009, ale kazašská vláda tehdy z finančních důvodů jeho start zrušila.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 26/2015, 27. června.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio