Ztracený koráb Franklinovy výpravy a po sto letech první česká vlčata

13. září 2014

Náhodný nález meče na východě Číny, výzkum hrobky z Alexandrových časů v řeckém Amfipolis a pád velkého meteoritu v Nikaragui.

V naší přírodě se po více než sto letech narodila první vlčata. Svědčí o tom snímky z fotopastí, rozmístěných v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj; konkrétně v okolí Doks, kde jsou rozsáhlé lesy nezasažené lidskými aktivitami. Vlci tam zřejmě přišli z německé Dolní Lužice. Živí se drobnou zvěří, ale i daňky a divočáky. Loví hlavně mladé a oslabené kusy, čímž přispívají k vítané regulaci jejich stavů. Před lidmi se skrývají. Kolik jich je se zatím neví.

Jedenáctiletý školák z východočínské provincie Ťiang-su našel v řece Lao-čou-lin tři tisíce let starý bronzový meč. Špičku zbraně nahmatal docela náhodou v bahně, když si myl ve vodě ruce. Meč z řeky vytáhl a odnesl domů; rodiče jej pak předali příslušným úřadům. Meč je dlouhý 26 centimetrů a odborníci podle jeho tvaru soudí, že spíše než k boji sloužil jako odznak moci některého civilního úředníka z období dynastie Šang nebo Čou.

Řečtí archeologové pokračují ve výzkumu neporušené velké hrobky na lokalitě Amfipolis v provincii Centrální Makedonie. V předsíni, za kterou se zřejmě nachází hlavní komora, našli dvě mramorové karyatidy, tedy sochy žen, které v antice plnily funkci sloupu a barevnou mramorovou desku s geometrickými motivy. Hrobka pochází z časů Alexandra Velikého a spekuluje se, že by mohla patřit některému z jeho příbuzných nebo generálů.

Alexandr Veliký bojuje s Dariem III.

Kanadské expedici se podařilo najít jedno ze dvou ztracených plavidel britské polární výpravy Sira Johna Franklina, která roku 1845 vyplula do Arktidy hledat Severozápadní průjezd. Lodi však zamrzly v ledu a posádka je v roce 1848 opustila. Nikdo z členů expedice nepřežil. Záchranné výpravy objevily tři hroby, dvě stručné písemné zprávy, množství předmětů a pozůstatky desítek mrtvých polárníků. Tragický osud výpravy nebyl dosud plně objasněn.

V noci na neděli 7. září spadl do lesa nedaleko letiště u nikaragujského hlavního města Managuy meteorit. Pád tělesa ani světelnou stopu nikdo neviděl, svědkové zaznamenali jen silný výbuch a následnou tlakovou vlnu. Na místě pádu se našel kráter o průměru dvanácti a hloubce pěti metrů; o případném nálezu kamenů není nic známo. Spekuluje se, že pád může souviset s asteroidem 2014 RC, který právě v tu neděli jen těsně minul naši planetu.

Zdroj (není-li uvedeno jinak): ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 37/2014, 13. září.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio