Proč je v noci tma?

11. březen 2011

Kniha fyzika Petera Zamarovského Proč je v noci tma? je podivuhodným příběhem tzv. paradoxu temného nebe, kterému se někdy říká i fotometrický paradox.

Tento paradox se zrodil roku 1576 v hlavě anglického astronoma a matematika Thomase Diggese, velkého propagátora heliocentrismu. Vesmír byl podle jeho představ nekonečný, s nekonečným počtem hvězd. V takovém případě by ovšem v každém směru pohledu nějaká hvězda musela být. Jejich nepatrné kotoučky by pokryly úplně celou oblohu a jejich spojená zář by byla takřka nesnesitelná a stálá. O nějaké noci bychom si mohli nechat jen zdát. Naštěstí tomu tak není; dlouho se však nevědělo proč. O Diggesův fotometrický paradox se zajímali astronomové, fyzikové, filozofové i básníci – a mnozí byli od pravdy jen krůček. Trvalo však celá čtyři staletí, než se paradox podařilo definitivně a uspokojivě vysvětlit.
Fyzik Peter Zamarovský vypráví historii paradoxu temného nebe jako dobrodružný čtivý příběh, spojený s pátráním po samotné podstatě vesmíru; od antiky až po současnost. Vysvětlení paradoxu totiž s podstatou vesmíru souvisí. K pátrání přidává autor také osobní příběhy několika desítek aktérů s vysvětlením řady fyzikálních principů a pojmů. Jeho kniha o tmě by rozhodně neměla chybět v knihovně žádného z četných milovníků astronomie.

Knihu Petera Zamarovského vydalo Nakladatelství AGA – Aldebaran Group for Astrophysics.

autor: frv
Spustit audio