Češi znovu dobývají vesmír

7. duben 2018

Nedávno jsme si připomínali čtyřicáté výročí letu prvního českého kosmonauta Vladimíra Remka. Češi však zanechali v historii kosmického výzkumu i mnohé další stopy.

Publicista Kamil Miketa jich ve své knize Češi znovu dobývají vesmír, vydané letos nakladatelstvím Mladá fronta, napočítal hned jedenadvacet. Inspirovala ho i další letošní kulatá výročí – čtyřicet let od startu první československé družice Magion 1 a deset let od vstupu České republiky do Evropské kosmické agentury ESA. Počátky českého zájmu o vesmír jsou však mnohem starší.

Miketova procházka historií začíná v Praze, kde se na začátku 30. let vznesly jedny z prvních experimentálních raket a pokračuje příběhem válečného pilota a admirála Apolla Součka, syna českých emigrantů, jehož jméno dostal americký lunární program. S ním se na Měsíc dostala i Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka nebo hodinky firmy Bulova, založené českým přistěhovalcem. České kořeny měli po rodičích či prarodičích i tři američtí astronauti – Jim Lovell, John Blaha a Eugene Cernan. Zajímavou osobností je Antonín Novotný, herec z pamětnických filmů, vědec a výzkumník, který spolupracoval s NASA na vývoji smaltových izolačních destiček pro raketoplány.

Češi znovu dobývají vesmír

České dobývání vesmíru bylo od 60. let spjato s účastí našich vědců v programu INTERKOSMOS, následoval let Vladimíra Remka, a pak až do dneška starty sedmi českých družic – pěti Magionů, družice MIMOSA a nanodružice VZLUSAT-1. Na mnoha dalších družicích a kosmických sondách pracovaly a pracují české přístroje, případně na nich byly využity české technologie, materiály a komponenty. Zapojení českých firem ještě vzrostlo po vstupu Česka do ESA. Prostřednictvím použitých technologií už Česká republika dobyla i Mars a chystá se ještě dál.

Jak ve své knize plné zajímavých faktů a barevných fotografií ukazuje Kamil Miketa, Češi dobývají vesmír se stále větším zápalem – a vesmír nám otvírá svá okna dokořán.

O knihu Češi znovu dobývají vesmír s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 22. dubna.

Kamil Miketa: Češi znovu dobývají vesmír : 21 českých stop v kosmu. Praha: Mladá fronta, 2018. ISBN 978-80-204-4612-1.

autor: frv
Spustit audio