Denní motýli

5. prosinec 2015

Čtvrtý díl nového atlasu motýlů a housenek střední Evropy je věnován motýlům, které můžete vidět v přírodě za denního světla.

Otakárci, bělásci, modrásci, babočky nebo soumračníci. Denní motýli patří k ozdobám naší přírody, protože se na rozdíl od těch nočních pyšní pestře zbarvenými křídly. Někdy se jim říká „létající drahokamy“. Mnozí z nich u nás dnes patří k ohroženým druhům. Motýli však mají zároveň řadu oddaných příznivců v řadách laické veřejnosti. Pokud k nim patříte a neorientujete se dosud dobře ve stovkách našich motýlích druhů, nakladatelství Academia vám přichází na pomoc svým atlasem denních motýlů, který je čtvrtým dílem série, věnované motýlům a housenkám střední Evropy.

Atlas neobsahuje všechny motýly, se kterými se u nás za dne můžete setkat. Částečně denní aktivitu totiž mají i někteří noční motýli, o kterých bylo pojednáno v předchozích dílech. Na druhou stranu zde najdete navíc zajímavé druhy, které u nás nežijí, ale můžete na ně narazit třeba na dovolené ve Středomoří. Každý motýlí druh tu má své heslo, které zahrnuje jeho základní charakteristiku, rozšíření na evropském kontinentu, informace o způsobu života a rostlinách, se kterými je spojen a také třeba o variabilitách uvnitř druhu. Nechybí pochopitelně spousta krásných fotografií a také mnoho zajímavostí o motýlech, které jsou uvedeny ve žlutých rámečcích volně řazených v textu. Samozřejmostí jsou rejstříky, systematický přehled druhů, seznam literatury nebo vysvětlivky k odborným termínům. Zkrátka – pro milovníky přírody ideální tip na vánoční dárek.

Denní motýli

O atlas Denní motýli s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do 27. prosince.

Jan Macek, Zdeněk Laštůvka, Jiří Beneš, Ladislav Traxler: Motýli a housenky střední Evropy IV. : Denní motýli. Praha: Academia, 2015. ISBN 978-80-200-2429-9.

autor: frv
Spustit audio