Dinosauři v Čechách

3. červen 2017

Popularizátor paleontologie Vladimír Socha před sebe postavil nelehký úkol – napsat celou knihu o něčem, co u nás takřka není.

Dinosauři jsou dnes totiž v Čechách opravdu vzácní... Nemám na mysli živé dinosaury, jak asi pochopíte, protože ti vyhynuli před nějakými 66 miliony lety, ale pouze jejich fosilie – zkamenělé kosti nebo aspoň dinosauří stopy. Ještě před nějakými dvaceti lety to dokonce vypadalo, že pokud tu nějací dinosauři kdy žili, nezbylo z nich vůbec nic. Pak ale štěstěna přihrála objevitelům pár kostí, našly se nějaké ty zkamenělé stopy a proběhla revize některých starších nálezů, takže situace už dnes není tak beznadějná. Přesto máme ze všech dinosaurů, kteří – a to už víme docela jistě – skutečně kdysi žili i u nás, jen tři nálezy fosilních kostí, jeden zub a dva zkamenělé otisky nohou. Napsat na základě pouhých šesti značně fragmentárních nálezů celou knihu se zdá být troufalým činem, kterého by se málokterý autor odvážil. Znalec dinosaurů a mimochodem také autor oceňovaného DinosaurusBlogu Vladimír Socha se však se svým úkolem vypořádal se ctí.

Je logické, že téma uchopil dost zeširoka. Od obecného povídání o nálezech zkamenělin pravěkých tvorů v době předpaleontologické, ať už v Čechách nebo ve světě, přechází plynule k dějinám vědeckého výzkumu dinosaurů, především na evropském kontinentu. Následuje povídání o dinosaurech jako takových i o jejich vzdálených bratrancích – ptakoještěrech a mořských plazech druhohor. V dalších kapitolách seznamuje autor čtenáře se životním prostředím všech tří druhohorních období, triasu, jury a křídy, aby se zhruba ve dvou třetinách knihy nakonec dobral k tomu, jak to v druhohorách vypadalo u nás. Následuje podrobný výčet objevů druhohorních „draků“ v České republice – mořských plazů, ptakoještěrů a konečně i dinosaurů – a dalších dinosauřích zajímavostí, spjatých s Čechami. Knihu doplňují rozhovory se dvěma z českých objevitelů, nezbytný slovníček a přehled literatury.

Dinosauři v Čechách

Knihu Dinosauři v Čechách vydalo nakladatelství Vyšehrad. Mnoha ilustracemi ji doprovodil Vladimír Rimbala. Bez obrázků byste si totiž zmizelý svět dinosaurů tolik nevychutnali.

O knihu Dinosauři v Čechách s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 25. června.

Vladimír Socha: Dinosauři v Čechách. Praha: Vyšehrad, 2017. ISBN 978-80-7429-799-1.

autor: frv
Spustit audio