Dobytí jižního hvězdnatého ráje

10. říjen 2016

Nevšední cestopis fotografa Petr Horálka o jeho putování za astronomickými úkazy i prostou krásou noční oblohy plné hvězd.

Fotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek patří mezi nadšenci, kteří se specializují na fotografování nebeských úkazů a noční oblohy vůbec, ke světové špičce. Byl jmenován fotografickým ambasadorem Evropské jižní observatoře v Chile a Národní úřad pro letectví a kosmonautiku NASA už sedmkrát vybral jeho fotografii do prestižní série Astronomický snímek dne. Jeho obrázky najdete na webu, v novinách i časopisech – a také ve dvou knihách, které vydalo brněnské nakladatelství CPress, člen skupiny Albatros Media. První z nich, Tajemná zatmění, vyšla v roce 2015, ta druhá, Dobytí jižního hvězdnatého ráje, letos na podzim. Vypráví o autorově mnohaletém hledání nejdokonalejšího výhledu na noční oblohu, které nakonec skončilo až v jižním Pacifiku. A jak si přečtete – nebylo vůbec jednoduché.

Běžný Středoevropan už prakticky neví, jak vypadá čistá noční obloha. Všude je příliš mnoho světla a světelné znečištění nám brání v dokonalém výhledu. Běžného Středoevropana to moc nepálí. Pokud jste ale astronomem, nebo se dokonce rozhodnete hvězdy fotografovat, pálí vás to hodně. A pak vám, stejně jako u některých nebeských úkazů, které se od nás pozorovat nedají, zkrátka nezbude, než za nejlepšími výhledy cestovat. Pro Petra Horálka začala jeho cesta na hvězdárnách v Hradci Králové a Ondřejově a před jeho domem u Sečské přehrady. Zavedla ho mimo jiné do Ruska, Číny a Tibetu, do Austrálie i africké Ugandy, na Nový Zéland a na tichomořské Cookovy ostrovy, kde svůj hvězdnatý ráj nakonec našel – na ostrově Aitutaki. Protože si na svých cestách vedl deník a pilně fotografoval, bylo pro něj relativně snadné přetavit své zážitky do podoby knihy. Dobytí jižního hvězdnatého ráje je netradičním cestopisem a zároveň nezvykle intimní zpovědí milovníka krás noční oblohy, který za nimi neváhal jít až na samý světa kraj. A vy můžete jít s ním.

Dobytí jižního hvězdnatého ráje

O knihu Dobytí jižního hvězdnatého ráje s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do neděle 30. října.

Petr Horálek: Dobytí jižního hvězdnatého ráje. Brno: CPress, 2016. ISBN 978-80-264-1206-9.

autor: frv
Spustit audio