Ivan Havlíček: Jupiter

10. leden 2015

Ivan Havlíček představuje královskou planetu naší sluneční soustavy a její měsíce ve faktech, kresbách i fotografiích tak, jako dosud žádný český autor.

Planeta Jupiter je nepřehlédnutelným světlem naší noční oblohy. Stala se jedním z prvních cílů, na které se zaměřily dalekohledy astronomů a také oblíbenou, i když trochu vzdálenou, destinací pro mise automatických průzkumníků.
Planeta Jupiter a exotický svět jejích měsíců se už před nějakou dobou staly také velkým tématem pro architekta, astronoma a výtvarníka Ivana Havlíčka. O Jupiteru připravil úspěšnou přednášku, doprovázenou nádhernými snímky z přístrojů kosmických sond. Následovala nabídka sdružení AGA – Aldebaran Group for Astrophysics, aby přednášku přepracoval do podoby obrazové publikace. Ivan Havlíček nabídku přijal a své práci se věnoval s velkou důkladností. Vznikla tak kniha, která v celé české astronomické produkci skutečně nemá obdoby.

V prvních kapitolách publikace, nazvané stručně Jupiter, shrnuje Ivan Havlíček dějiny pozorování největší planety Sluneční soustavy a jejích měsíců za pomoci dalekohledů od Galilea Galileiho až do současnosti, kdy se dá Jupiter díky snadné dostupnosti základního vybavení pozorovat skoro z každého dvorku. Hlavní část knihy je věnována návštěvám jednotlivých kosmických sond a objevům, které u Jupiteru učinily; od pionýrské mise Pioneeru 10 po sondu New Horizons, která Jupiter minula při své cestě k Plutu. Nechybí přehled základních faktů o planetě i jejích měsících, podrobné mapy čtyř největších, Io, Europy, Ganymeda a Callisto – a hlavně desítky krásných fotografií.
Máte-li rádi vesmír, tuhle knížku zkrátka nemůžete minout.

Jupiter

O knihu Ivana Havlíčka Jupiter s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 25. ledna.

Ivan Havlíček: Jupiter. Praha: AGA, 2014. ISBN 978-80-904582-7-7.

autor: frv
Spustit audio