Konjunkce Měsíce a rychlé Leonidy: Procházka listopadovou oblohou

1. listopad 2018

A pro zpestření také jedna kometa v souhvězdí Andromedy.

Mléčná dráha se táhne od Labutě na západě k Blížencům na východě. V ní nám vysoko nad hlavou svítí dvojité W souhvězdí Cassiopei. Cefeus vpravo od ní připomíná domeček. Mytologická dcera obou královských rodičů Andromeda je pěkně pod dohledem matky přímo pod ní. Obrazce Ryb a Velryby si zabraly rovníkovou oblast nebe. Velrybu krášlí známá proměnná hvězda Mira, zjasňující vždy po 332 dnech až k viditelnosti pouhým okem. Západně je Pegasův čtverec a na obzoru mizí hvězdy letního trojúhelníku. Od východu se jako předzvěst zimní oblohy blíží souhvězdí Orion.

Z planet zůstává nepozorovatelný Merkur a Jupiter. Venuše bude od poloviny listopadu ráno nad jihovýchodním obzorem, Mars pěkně svítí v první polovině noci. Nad jihozápadním obzorem najdeme Saturn. Viditelné ve větším triedru budou po celou noc Uran a v první polovině noci Neptun.

Z úkazů zkuste pozorovat 11. listopadu konjunkci Měsíce se Saturnem, náš souputník bude jen něco přes půl stupně severně. Podobně pak 23. listopadu bude Měsíc v konjunkci s hvězdou alfa tau ze souhvězdí Býka, čili s Aldebaranem, který bude asi jeden stupeň jižně. Za pozornost stojí také 18. listopadu maximum meteorického roje Leonid s frekvencí asi 15 velmi rychlých meteorů za hodinu. Jejich zdroj pochází z komety 55P/Tempel-Tuttle. Roj proslul bohatými meteorickými dešti, v roce 1998 pak doslova ohňostrojem bolidů. Podobné divadlo však prý můžeme očekávat znovu až někdy kolem roku 2030.

Srpek Měsíce

Pod zmíněnou Andromedou je v těchto dnech relativně jasná kometa 64P/Swift-Gehrels. Vrací se v periodě přibližně 9 roků. Její jasnost je kolem 10 mag, stačí na ní silný triedr, tmavá obloha mimo město a samozřejmě aktuální mapka, kterou můžete vyhledat na astro.cz. Kometa je teď nedaleko galaxie M 31.

Měsíc v novu bude 7. listopadu, v první čtvrti 15. listopadu; úplněk uvidíme 23. listopadu a v poslední čtvrti se Měsíc ocitne 30. listopadu. V závěru poslední podzimní Procházky oblohou Vám přejeme už jen pěknou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio