Květena vybraných lokalit severozápadních Čech

10. říjen 2015

Málokdo dnes věří, že severozápadní Čechy jsou jen velká jáma hnědouhelného lomu ve stínu chemiček. Další důkazy o tom, že je tam i krásná příroda, přináší kniha Ivy Machové.

Publikaci, nazvanou Květena vybraných lokalit severozápadních Čech, vydala nedávno Fakulta životního prostředí ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně; v rámci projektu EnviMod, věnovaného modernizaci výuky technických a přírodovědných oborů, se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí. Kniha obsahuje především popis celkem 109 botanicky atraktivních lokalit, zejména v Ústeckém kraji a také v přilehlé části Libereckého kraje.

V každém hesle najdete na začátku stručnou charakteristiku lokality z pohledu geomorfologického členění a přírodních podmínek. Následuje výčet jednotlivých druhů cévnatých rostlin, které na místě můžete zastihnout – někdy při troše štěstí, protože se jedná o vzácné a mnohdy i ohrožené druhy. Nechybí informace o rostlinách, které se v uvedené lokalitě vyskytovaly dříve, a cenné jsou i údaje o nebezpečích, která místní květeně hrozí dnes. Pokud je to možné, heslo doplňují odkazy na další literaturu.

Květena vybraných lokalit severozápadních Čech

Publikaci botaničky Ivy Machové provázejí barevné fotografie rostlin, případně přírodního prostředí, rejstříky latinských a českých názvů a také mapy území s vyznačenou polohou jednotlivých lokalit. Kniha je sice v první řadě určena studentům a odborné veřejnosti, ale na své si přijde i poučený laik, kterému může posloužit při plánování botanických výletů po severočeské krajině. Koupit se ale nedá. Pokud byste o ní měli zájem, obraťte se na Fakultu životního prostředí ústecké univerzity (kontakt: Diana.Holcova@ujep.cz). Dokud bude knížka k mání, rádi vám ji věnují.

O publikaci Květena vybraných lokalit severozápadních Čech s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do 25. října.

Iva Machová: Květena vybraných lokalit severozápadních Čech. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta životního prostředí, 2014. ISBN 978-80-7414-814-9.

autor: frv
Spustit audio