Mimas není nudný patron

16. červenec 2016

Saturnův měsíc Mimas, „velká špinavá koule ledu“ s malou příměsí hornin, vůbec není tak fádním a nudným světem, jak se dříve astronomové domnívali.

Mimas, syn boha Urana a bohyně Gaie, byl jedním z Gigantů, kteří se odvážili vzdorovat bohu Diovi. Zeus však Mimase za jeho zpupnost za trest zasáhl bleskem. Tolik z řecké mytologie. Za Mimasem se ale můžeme podívat i do blízkosti nejkrásnější planety naší sluneční soustavy, k Saturnu. Mimas totiž patří k početné rodině Saturnových měsíců, která čítá už více než šest desítek jedinců.

Nuda s Mimasem to možná byla do chvíle, než kolem tohoto tělesa prolétly kosmické sondy. Do té doby jsme měsíc, který objevil už v roce 1789 astronom Wiliam Herschel, znali pouze jako tečku nebo malou kuličku v hledáčku přístrojů. Se svým průměrem asi 397 km se Mimas řadí na sedmé místo Saturnových měsíců. Jeho velikost je, řečeno zjednodušeně, hraniční pro vznik tělesa přibližně kulovitého tvaru. Kolem Saturnu obíhá vázanou rotací po značně excentrické dráze ve střední vzdálenosti 185 500 km za 22 hodin a 37 minut. Je to tedy pěkný kvapík.

Čtěte také

Mimas poprvé udivil vědce v roce 1980, poté, co shlédli snímky ze sondy Voyager 1. Překvapil je obrovský impaktní kráter, který pojmenovali Herschel. Má průměr 130 km, tedy skoro jako třetina průměru Mimase, je hluboký přes 5 km a jeho středový vrcholek je stejně tak vysoký, možný i vyšší. Je div, že tenhle kosmický direkt od neznámého tělesa Mimas přežil a zůstal vcelku. Další podrobnosti pak přinesla kosmická sonda Cassini, která svou žeň objevů na cestě k Saturnu započala v roce 2004. Mimas je doslova poďobaný množstvím impaktů, jejichž původ je prý třeba hledat v materiálu, který na povrch dopadal, když Mimas svou gravitací čistil okolí mezi Saturnovými prstenci.

Měsíček Mimas na pozadí Saturnových prstenců

Na povrchu měsíce je pořádně chladno, teploty se pohybují mezi minus 180 až 200 stupni pod nulou. Při tak nízké teplotě je led na povrchu velmi tvrdý a dlouho zachovává svůj tvar. Podle poznatků ze sondy se v nitru Mimase něco děje. Vědci to přirovnávají k jakémusi chvění. Nová studie naznačuje, že pod krátery pokrytým povrchem má Mimas buď protáhlé vodní ledové jádro ve tvaru míče na americký fotbal nebo dokonce oceán kapalné vody.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio