Minerály Českého středohoří

6. prosinec 2017

Šest odborníků a znalců pracovalo pět let na publikaci, která se může stát ozdobou knihovny leckterého milovníka přírody. Nejvíc ji uvítají ti ze severu Čech.

České středohoří je v mnoha ohledech jedinečným geomorfologickým celkem. Nejen, že vyniká krásou své krajiny, ale také četnými pozoruhodnostmi živé i neživé přírody – třeba unikátní geologickou stavbou. Právě na to chce poukázat kniha Minerály Českého středohoří, určená nejširší veřejnosti, kterou letos vydalo Muzeum města Ústí nad Labem.

České středohoří je sopečného původu. Vulkány tu soptily ve třetihorách; létal tu sopečný prach a vytékala láva. Hory pak miliony let brousila eroze, která odnesla stovky výškových metrů terénu. Díky své pestré geologické minulosti je České středohoří bohaté na významné lokality s výskytem minerálů, které od konce 18. století zkoumají nejen učenci, ale také poučení laici – sběratelé minerálů; v řadě případů věrní spolupracovníci vědy.

České středohoří se může pochlubit dvěma typovými lokalitami, odkud byly popsány dosud neznámé minerály. Kočičí hlava u Velkého Března je první známou lokalitou s výskytem zeofylitu. Minerál hibschit byl objeven na Mariánské skále v Ústí nad Labem a pojmenován podle nejslavnějšího středohořského geologa a mineraloga Josefa Emanuela Hibsche.

Minerály Českého středohoří

České středohoří je proslulé i dalšími minerály a místy jejich výskytu. Krásné aragonity z vrchu Číčova u Hořence, krystaly augitu z Paškapole mezi Milešovkou a Kletečnou nebo chabazity z Řepčic patří k ozdobám mnoha sbírek, často i zahraničních. Krásné pyropy – české granáty z okolí Třebívlic, se pro změnu stávají ozdobou šperků.

Kniha Minerály Českého středohoří nabízí všem zájemcům především abecedního průvodce padesáti historickými a mineralogicky významnými lokalitami oblasti, včetně historie objevů, charakteristiky nálezů, jejich přístupnosti a dnešního stavu. Následuje katalog minerálů s jejich popisem a informacemi o minulém i současném výskytu. A hlavně jsou tu stovky krásných barevných fotografií – s velkými detaily krystalů, jak je pouhým okem neuvidíte.

Kolem takové knihy se prostě nedá projít bez povšimnutí.

O knihu Minerály Českého středohoří s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte tentokrát až do úterý 26. prosince.

Zdeněk Dvořák, Miroslav Radoň, Jiří Svejkovský, Oldřich Janeček, Pavel Dvořák, Petr Fuchs: Minerály Českého středohoří. Ústí nad Labem: Muzeum města Ústí nad Labem, 2017. ISBN 978-80-86475-25-7.

autor: frv
Spustit audio