Neznámí dinosauři

6. březen 2016

Nejnovější objevy prehistorického života představuje v další ze svých „dinosauřích“ knížek jeden z největších znalců této problematiky u nás, Vladimír Socha.

Málokdo se u nás vyzná v dinosaurech tak, jako Vladimír Socha, královéhradecký učitel a odborný pracovník tamní Hvězdárny a planetária. Už více než deset let pravidelně píše svůj DinosaurusBlog; jeho články se objevují na vědeckých webech, v časopisech i drobných brožurkách. O dinosaurech napsal také sedm knih, z nichž Úžasný svět dinosaurů vyšel dokonce ve dvou vydáních.

Zatím posledním příspěvkem Vladimíra Sochy k této problematice jsou Neznámí dinosauři, jakýsi atlas druhů, které zatím nedosáhly proslulosti, jíž se pyšní třeba tyranosaurus, triceratops nebo stegosaurus. Buď je to proto, že se nám z nich dochovalo jen velice málo, nebo proto, že byli objeveni teprve nedávno; především v posledních několika letech.

A protože objevy nových dinosaurů v současnosti přicházejí doslova jako na běžícím pásu, nemají mnozí z nich ani velkou šanci dostat se do obecného povědomí. I když se často muselo jednat o tvory neobyčejně zajímavé. Jak ostatně dokazují i jejich zdařilé obrazové rekonstrukce, jejichž autorem je malíř, grafik a ilustrátor Lubomír Kupčík.

Po úvodním krátkém představení, které dinosaury umisťuje v čase a prostoru a zabývá se i některými obecnými, často diskutovanými otázkami, následuje dinosauří galerie, v níž najdete na čtyři desítky dinosauřích druhů, seřazených v abecedním pořadí – od aerosteona po zhuchengtyranna. Hesla mají jednotnou stavbu a kromě vyobrazení, základního popisu a historie objevu obsahují vždy také různé anatomické nebo ekologické detaily, které se vědcům podařilo z dochovaných pozůstatků vyhynulých tvorů vyčíst.

Neznámí dinosauři

V knize, určené především mladým čtenářům, nechybí slovníček pojmů, tabulka geologického času, přehled literatury ani rejstřík. Podobných publikací o dinosaurech už jistě vyšla celá řada. Neznámí dinosauři jsou však mezi nimi výjimeční svým zaměřením, aktuálností a originalitou zpracování.


O knihu Vladimíra Sochy Neznámí dinosauři s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do 27. března.

Vladimír Socha: Neznámí dinosauři. Praha: Mladá Fronta, 2015. ISBN 978-80-204-3595-8.

autor: frv
Spustit audio