Obloha v červnu: Štír plný hvězdokup

28. květen 2016

Počínající léto nenabídne žádnou strhující astronomickou podívanou. Přesto bude i v červnu na co se dívat.

Červnová obloha bude mít zanedlouho přídomek „letní“. Stane se to ve chvíli, kdy Slunce vstoupí do znamení Raka. Nastane letní slunovrat a tím i začátek astronomického léta. Dojde k tomu 20. června ve 23 hodin 34 minuty SEČ – pro čas letní připočtěte jednu hodinu.

Pozorování oblohy má v tomto čase jednu výhodu - večery a noci jsou teplejší, naopak trochu problémem je, že letní obloha je zpočátku málo tmavá. Přibližně do poloviny července totiž Slunce nesestoupí níž, než 18 stupňů pod obzor. Potom už ale budou noci temnější a podmínky příhodnější. Uvidíme nádherný pás Mléčné dráhy, který přechází i přes tzv. letní trojúhelník. Tento dobrý orientační obrazec, jak víme, tvoří jasná trojice hvězd nad hlavou směrem k jihovýchodu: modrobílá Vega v Lyře, Deneb v Labuti a Altair v Orlu, který nás, podíváme-li se severněji, dovede ke dvěma z nejmenších souhvězdí – Šípu a Delfínu. Západně od Vegy je rozsáhlý, ale nevýrazný Herkules. Jeho slabě zářící hvězdy připomínají zrcadlově převrácené písmeno K. Ze zvířetníkových souhvězdí není problém rozeznat Štíra s načervenalou hvězdou Antares, na východ od něj Střelce a za ním na ekliptice Kozoroha.

Z objektů hlubokého vesmíru mohou mj. zaujmout dvě jasné otevřené hvězdokupy ve Štíru – M6 (někdy přezdívaná Motýl), M7 a kousek od Antara i kulová hvězdokupa M4. Obsahují desítky hvězd a jsou dobře pozorovatelné i malými dalekohledy.

Mléčná dráha

Z planet uvidíme v červnu Mars po většinu noci kromě rána, Jupiter svítí v první polovině noci, Saturn, který je 3. června nejblíže Zemi, po celou noc. Uran bude k nalezení v druhé polovině června, ráno nízko nad východem, ale jen s pomocí dalekohledu. Totéž platí pro Neptun, který je vidět nad jihovýchodním obzorem, ovšem až po půlnoci. Merkur a Venuši v červnu neuvidíte – obě planety budou pozorovatelné zase až v srpnu.

Na úkazy je červen nebývale chudý. I když dojde k šesti konjunkcím Měsíce s planetami či hvězdami, viditelná nebude ani jedna. Nastávají buď za bílého dne, nebo v době, kdy jsou objekty pod obzorem. A na vydatný meteorický roj si také musíme počkat do srpnových Perseid. A tak na závěr alespoň měsíční fáze. 5. června je Měsíc v novu a 12. června v první čtvrti. Úplněk bude 20. června a poslední čtvrť 27. června. Hezké letní dny!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio