Obloha v dubnu: Dívejte se na Merkur, bude vidět lépe, než kdy jindy

2. duben 2016

Na večerní obloze září jedenáct hvězd s jasností do 1 magnitudy. Tolik jich není vidět v žádném jiném ročním období.

Dny jsou stále delší a je to znát i na době, kdy zapadá Slunce. Koncem dubna bude rozdíl oproti březnové rovnodennosti už více než hodinový. Ti, co se o astronomii zajímají hlouběji, vědí, že je dobré mít k praktickému pozorování po ruce hvězdnou mapu. Podle ní zjistíme, že z jarních souhvězdí leží nejvíc na západě Lev s nejjasnější hvězdou Regulus. Jižnímu obzoru dominuje nejdelší souhvězdí oblohy, nenápadná Hydra. Vine se od Raka pod Lvem a Pannou až k souhvězdí Váhy. Mezi Lvem a Hydrou jsou nevýrazná souhvězdí Sextant, Vývěva a Pohár. Na východ od Panny uvidíme Váhy a na sever Vlasy Bereniky. Od nich východně září souhvězdí Pastýř s jasným Arkturem, který spolu s Regulem a Spikou v Panně tvoří tzv. jarní trojúhelník. Poslední z jarních souhvězdí, Severní korunu, najdeme na východ od Pastýře. Nad hlavou v zenitu vrcholí Velký vůz a za ním, dále na sever, jsou ostatní cirkumpolární, tedy nikdy nezapadající souhvězdí.

Z objektů hlubokého vesmíru stojí za zmínku kupa galaxií v Panně, která čítá několik tisíc galaxií. Jedním z největších členů, které jsou v dosahu amatérských dalekohledů, je superobří eliptická galaxie M87. Skrývá mimořádně silný radiový zdroj Virgo A a v jádru zřejmě i obří černou díru.

V roce 2009 objevili astronomové nejvzdálenější a velmi řídký prstenec planety Saturn

Ze sedmi planet uvidíme v dubnu jen čtyři. Venuše, Uran a Neptun budou nepozorovatelné. Merkur, který se vzhledem ke své blízkosti Slunci ukazuje pozorovatelům zřídkakdy a jen krátce, bude mít z celého roku právě teď nejlepší viditelnost. Počátkem dubna zapadá současně s občanským soumrakem a jeho jasnost až -1,5 mag bude s postupující dny slábnout. Mars je vidět kromě večera po většinu noci, stejně jako Jupiter. V druhé polovině noci svítí na obloze v souhvězdí Hadonoše Saturn. Své na maximum otevřené prstence nám ukazuje ze severu, tedy shora.

Nabídka úkazů je chudá. Konjunkce Měsíce s Venuší 6. dubna nastává dopoledne, za bílého dne. S hvězdou Aldebaran to bude 11. dubna, sice hodinu po půlnoci SELČ, ale ve chvíli, kdy už budou obě tělesa pod obzorem. Předehru tohoto přiblížení však uvidíme 10. dubna před půlnocí. 22. dubna bude mít maximum meteorický roj Lyrid s předpovídanou frekvencí 18 meteorů za hodinu. Pozorování však bude svým svitem rušit Měsíc v úplňku. Přejeme hezké jaro a teplé noci!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio