Obloha v květnu: Merkur a jeho špacír přes Slunce

30. duben 2016

V dubnu měla planeta Merkur ty nejlepší parametry k pozorování. Škoda, že se v květnu zhorší. I tak bychom však měli s Merkurem prožít nevšední podívanou.

Spoluhráčem Merkuru na nebeské scéně bude Slunce. V pondělí 9. května odpoledne, kdy se s ním Merkur ocitne v dolní konjunkci, přejde planeta přes sluneční disk. Úkaz bude u nás pozorovatelný téměř v celém svém průběhu. Pro pozorovatele v Ústeckém kraji nastane první kontakt s levým okrajem Slunce ve 13 h 12 m SELČ, střed úkazu bude v 16 h 56 m a konec nedlouho po západu Slunce. Merkur s úhlovým průměrem pouhých 12 vteřin můžeme vidět přes dalekohled – ovšem jen se speciálním filtrem, podobně jako když sledujeme částečné sluneční zatmění! Jinak bychom si mohli těžce poškodit zrak. Nebo si můžeme Slunce promítnout pomocí čočkového přístroje na bílou plochu a sledovat, jak se planeta jako malá tmavá tečka pomalu přesouvá od levého k pravému okraji slunečního kotouče. Přechod Merkuru přes Slunce nastává přibližně třináctkrát za jedno století. Další u nás viditelný přechod nastane až 11. listopadu 2019 a spatříme z něj jen první polovinu. Celý úkaz pak bude k vidění dokonce až 13. listopadu 2032.

Bude-li v pondělí 9. května opravdu čistá obloha, můžeme zároveň na východ od Slunce nalézt i Měsíc jako úzký srpek. Po západu Slunce to může být hezká tečka za pozorováním – za soumraku totiž doplní měsíční srpek i zbytek měsíční tváře zářící popelavým svitem.

Popelavý svit Měsíce

Jinak pro májovou oblohu platí s menšími změnami totéž co pro dubnovou. Dny jsou zase o něco delší, pozorování musíme tedy začít o něco později. Poslední ze zimních souhvězdí, Blíženci, kleslo k severozápadu, zatímco na východě už pomalu vystupují hvězdy léta v čele s modrobíle zářící Vegou v Lyře. Vysoko na nebi září Velký vůz, jehož oj nás dovede k oranžovému Arkturu v Pastýři, hlouběji na jihu je souhvězdí Panny s výraznou hvězdou Spica. Z planet je vidět Mars a Saturn po celou noc, Jupiter po většinu noci kromě rána, Neptun pak v druhé polovině května ráno nízko nad východním obzorem. Venuše a Uran nejsou vidět. Přejeme hezké májové dny a ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio