Polní ptáci: Příručka pro každého zemědělce

7. květen 2016

Polní ptáci to, jak se říká, mají v Evropě nahnuté – a u nás snad ještě více. Pomoci jim může ornitologická příručka, určená zemědělcům.

Pestré společenstvo stepních, mokřadních a lesních druhů, označované souhrnně jako „ptactvo zemědělské krajiny“, dostalo v minulém století těžký úder vinou velkých změn ve způsobu hospodaření. Scelování pozemků spojené s rozoráním mezí, odvodňování mokřadů, nástup chemie a rychlé mechanizace způsobily, že od začátku 80. let do dneška ubyla z polí třetina všech ptáků. Tento stav trápí nejen ochránce přírody a ornitology, ale i mnohé zemědělce, kteří nejsou lhostejní ke stavu krajiny a rádi by pomohli. S ptáky se setkávají denně – chybí jim ale bližší znalost ptačích druhů a povědomost o jejich životních potřebách. Tuto chybu se snaží napravit příručka Polní ptáci, kterou vydala Česká společnost ornitologická díky projektu Možnosti ochrany ptáků a biodiverzity v rámci současné zemědělské praxe, podpořenému z Programu švýcarsko-české spolupráce.

Příručka, kterou sestavil autorský kolektiv pod vedením Václava Zámečníka, obsahuje přehled všech hlavních ptačích druhů, se kterými se můžete setkat na našich polích. Jednotlivá hesla jsou stručná, přehledná a díky jednotné struktuře umožňují rychlou orientaci. Jsou v nich uvedeny základní znaky, podle kterých lze ptáka identifikovat, popis prostředí, ve kterém daný druh obvykle přebývá a informace o hnízdění. Nechybí fotografie, případně i kresby, a také jednoduchý diagram, ze kterého vyčtete, jedná-li se o druh běžný nebo vzácný, v jakých nadmořských výškách a také ve které části roku se u nás vyskytuje. Většina hesel obsahuje infobox o možných způsobech ochrany, který nabízí praktické rady, jak na polích či pastvinách hospodařit, aby to bylo pro daný druh „přívětivé“.

Polní ptáci

Příručka Polní ptáci je určena hlavně zemědělcům pro jejich každodenní praxi. Aby si ji mohli vzít do kabiny traktoru bez obav, že ji poškodí, je celá laminovaná a v kroužkové vazbě. Nevadí ji, že zmokne nebo upadne do bláta. Ornitologové jich rozdali nebo rozdají na čtyři tisíce. Doufají v lepší ochranu ptáků na našich polích, ale těší se i na informace, které se k nim díky příručce snad dostanou. Jejím jediným záporem je, že ji v běžné distribuci nekoupíte; najdete ji jen v některých větších knihovnách. A jeden výtisk můžete vyhrát v naší soutěži.

O příručku Polní ptáci s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do neděle 22. května.

Václav Zámečník a kol.: Polní ptáci : příručka. Praha: Česká společnost ornitologická, 2015. ISBN 978-80-87572-13-9.

autor: frv
Spustit audio