Procházka březnovou oblohou: Sluneční zatmění a příchod jara

28. únor 2015

Tentokrát se můžeme těšit na zcela mimořádný zážitek – částečné zatmění Slunce, které proběhne 20. března v dopoledních hodinách.

Jeden den a jednu noc máme dvakrát v roce stejně dlouhou – při jarní a podzimní rovnodennosti. Ta jarní nastane přesně 20. března ve 23 hodin a 44 minut SEČ, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana a nastane kýžené jaro. Na večerní a noční obloze sice ještě spatříme typická zimní souhvězdí v čele s Orionem, už se však objevují i souhvězdí jarní. Obsahují méně jasných hvězd než v zimě, i tak se ale můžeme kochat třeba krásou Spiky v souhvězdí Panny, Regula v souhvězdí Lva a načervenalého Arktura v souhvězdí Pastýře nad severovýchodem. Spojnicí těchto hvězd vznikne pomyslný jarní trojúhelník, který nám usnadňuje orientaci na obloze. K severozápadu se kloní Capella ve Vozkovi, naopak na severovýchodě vychází jasná Vega v Labuti. Na západním nebi zahlédneme ještě Plejády a Aldebaran. Triedrem lze při dobré viditelnosti spatřit v severní části Velké medvědice krásnou spirální galaxii M81.
Z planet neuvidíme v březnu Merkur a Neptun, ostatní jsou většinou na večerní obloze, např. Venuše svítí nad západním obzorem; podobně, ale o něco níž i Mars a Uran. Jupiter, který byl v únoru nejblíže Zemi, září po celou noc, zatímco druhý obr Saturn v druhé polovině noci.

Úkazům na březnové obloze jednoznačně vévodí úplné zatmění Slunce. Nastane 20. března, tedy v den, kdy začíná astronomické jaro. Tento úkaz, při kterém se Měsíc dostane do roviny se Sluncem a zakryje ho, můžeme u nás pozorovat jako zatmění částečné. Všechny parametry úkazu a jeho průběhu, včetně vybraných míst, najdete na stránkách České astronomické společnosti, kde je i pěkná animace. Připomenu jen, že pro pozorovatele v oblasti Ústí nad Labem začne úkaz dopoledne v 9 h 36 m. Měsíc bude postupně ukrajovat ze slunečního disku. Střed a tedy maximum zatmění nastane v 10 h 45 m, konec pak tři minuty před polednem. Úkaz tedy potrvá více než 2 hodiny a 20 minut. Pokud jde o velikost zákrytu Slunce během maximální fáze, největší uvidí lidé v Karlových Varech, Mostě a právě v Ústí nad Labem. Měsíc z jejich pohledu zakryje tři čtvrtiny Slunce! Na zmíněném webu České astronomické společnosti jsou i nezbytné rady, jak nejlépe úkaz pozorovat, protože při přímém pohledu na Slunce hrozí vážné či dokonce trvalé poškození zraku. Oči musíme chránit speciálním filtrem, či brýlemi, které jsou k dostání na hvězdárnách, svářečským filtrem č. 13 a vyšším, nebo v krajním případě třeba černým políčkem vyvolaného filmu, případně fólií z magnetické diskety. Zatmění si ale rozhodně nenechte ujít! Další spatříme z našeho území až za šest let – v červnu roku 2021.
Přejeme hezkou podívanou!

Částečné zatmění Slunce v roce 2015
autor: frv
Spustit audio