Procházka červencovou oblohou: Činka a Večernice

27. červen 2015

První prázdninový měsíc bude na nebeské úkazy skoupý. V jeho první části bude navíc pozorování komplikovat astronomický soumrak.

Červencová obloha má po letním slunovratu o trochu delší noci, tmu však zpočátku kazí skutečnost, že Slunce neklesá níž než 18 stupňů pod obzor. Říkáme tomu „astronomický soumrak“. Ten však od druhé dekády července přejde v astronomickou noc, takže postupně uvidíme i slabší hvězdy.

Oblohu dobře vytyčuje letní trojúhelník narýsovaný hvězdami Vega v Lyře, Deneb v Labuti a Altair v Orlu. Vega je téměř v nadhlavníku, Deneb v místech, kde se dělí na dvě části pás Mléčné dráhy, zatímco Altair v Orlu doprovázejí po stranách slabší hvězdy. Jejich uskupení trochu připomíná Orionův pás. Západně od Vegy najdeme nevýrazné souhvězdí Herkules, mezi Herkulem a Pastýřem je velmi hezká Severní koruna s jasnou hvězdou Gemmou. Z ekliptikálních souhvězdí nejsnáze poznáme Štíra s červenavě zbarvenou hvězdou Antares. Východně od něj, v nejjasnějších částech Mléčné dráhy, je Střelec a za ním na ekliptice Kozoroh.

Čtěte také

Z objektů vzdáleného vesmíru stojí za pozornost mlhovina M27, zvaná též Činka. Najdeme ji nedaleko souhvězdí Labutě, pod jeho jižní částí. Je to triedrem nejsnáze pozorovatelná planetární mlhovina.

Z planet spatříme v první polovině měsíce nízko nad západním obzorem Venuši jako Večernici. Tamtéž najdeme ve stejnou dobu i Jupiter, zatímco Saturn a také Neptun vidíme po většinu noci kromě rána. Uran je na obloze v druhé polovině noci. Merkur a Mars pozorovatelné zatím nejsou.

Centrální část galaxie Mléčná dráha, jak ji vidí dalekohled VISTA z observatoře Paranal v Chile

6. července bude Země od Slunce nejdále – vzdálí se na více než 152 milióny kilometrů. Někteří lidé se mylně domnívají, že teplo v létě je jednoduše proto, že je Země nejblíže Slunci. Opak je tedy pravdou. Teplo v létě a zima v zimě souvisí se sklonem zemské osy a tudíž natočením severní a jižní polokoule vůči Slunci.

Z úkazů, na které je letošní červenec mimořádně skoupý, připomeňme snad jen konjunkci Měsíce s Jupiterem 18. července. Dojde k ní sice ještě za bílého dne, ale ve večerních červáncích nízko nad západním obzorem nám po ní zůstane na obloze pěkné seskupení, ve kterém Měsíc a Jupiter doplní ještě Venuše.

A na závěr pro úplnost měsíční fáze. V červenci uvidíme celý cyklus. Po úplňku 2.července bude Měsíc 8. července v poslední čtvrti, v novu 16. července, v první čtvrti 24. července a do úplňku se vrátí v poslední červencový den.

Pěkné léto a neméně hezkou podívanou na oblohu!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio