Procházka červnovou oblohou: První letní koupel v Laguně

27. květen 2017

Noční nebe na hraně léta – hvězda Antares ve Štíru, mlhovina M8 ve Střelci a planeta Saturn nejblíže Zemi.

Červnová obloha bude mít už brzy přívlastek „letní“. 21. června ráno, v 6:24 SELČ, vstoupí Slunce do znamení Raka a nastane letní slunovrat. Předcházející den bude nejdelší v roce – 16 hodin 23 minut; noc bude naopak nejkratší, jen 7 hodin 37 minut. Hned následující den pak začne noc ze dne pomalounku odkrajovat, až 22. října nastane podzimní rovnodennost. Do té doby ale uběhne dost času. A věřme, že času pro pozorování oblohy příjemného. Večery i noci budou určitě teplejší. Letní obloha ovšem bude zpočátku – asi do poloviny července, málo tmavá. Slunce totiž neklesne níže než 18 stupňů pod obzor.

Na obloze vidíme stříbřitý pás Mléčné dráhy. Prochází i tzv. letním trojúhelníkem, který tvoří, jak už jsme si mnohokrát řekli, trojice jasných hvězd nad hlavou – modrobílá Vega v Lyře, Deneb v Labuti a Altair v Orlu. Ten nás severním směrem dovede ke dvěma malým souhvězdím – Šípu a Delfínu. Západně od Vegy je rozsáhlý, ale nevýrazný Herkules. Spojnice jeho slabě zářících hvězd připomíná zrcadlově převrácené písmeno K. Ze zvířetníkových souhvězdí rozeznáme Štíra s načervenalou hvězdou Antares, východně pak Střelce a za ním Kozoroha.

Když už jsme zmínili hvězdu Antares ve Štíru, pak vězte, že je to neskutečný hvězdný gigant. Správně astronomicky řečeno: červený veleobr. Má průměr asi 950 milionů kilometrů a kdyby byl na místě našeho Slunce, rozpínal by se až za dráhu Marsu! Naštěstí je od nás 600 světelných let daleko. Z objektů hlubokého vesmíru stojí za pozornost třeba jasná difúzní mlhovina M8, zvaná Laguna, ve Střelci, kterou můžeme snadno spatřit v triedru.

Difúzní mlhovina M8 - Laguna v souhvězdí Střelce

Ze sedmi planet jich v červnu uvidíme pět. Venuši ráno nad východním obzorem, Jupiter v první polovině noci a Saturn, který bude 15. června nejblíže Zemi, po celou noc. Uran a Neptun budou ráno nad východním, resp. jihovýchodním obzorem. Merkur a Mars v červnu neuvidíme.

Na úkazy je červen chudý. A tak jen 3. a 4. června večer spatříme pěkné seskupení Měsíce, Jupiteru a hvězdy Spiky. Z měsíčních fází vychází první čtvrť na 1. června, úplněk na 9. června, poslední čtvrť na 17. a nov na 24. června. Přejeme vám hezký začátek léta a mnoho jasných večerů pod hvězdami!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio