Procházka dubnovou oblohou: Aldebaran a meteorický roj Lyrid

28. březen 2015

Březen přinesl astronomické jaro. Jak úrodné bude toto jaro v dubnu – alespoň co se týče noční oblohy a různých úkazů na ní?

Oblohou zvečera sice ještě defilují hvězdy zimní oblohy, jako třeba Orion, během měsíce však většina z nich zmizí za západním obzorem; jen ze severozápadu nám ještě mává hvězda Capella v souhvězdí Vozky. Vládu už přebírají nám dobře známá jarní souhvězdí Panny, Pastýře a Severní koruny. Vysoko nad hlavou máme populární obrazec Velkého vozu. Dvě hvězdy jeho zadních kol naznačují směr, kde najdeme Polárku, v její těsné blízkosti je severní nebeský pól. Vysoko nad jihem se třpytí souhvězdí Lva. Oranžově zbarvený Arktur v Pastýři vládne východní obloze. Nad jižním obzorem najdeme Hydru – nejdelší a také plošně největší souhvězdí severní hvězdné oblohy. Na východě září hvězdy Regulus ve Lvu a Spika v Panně. Jejich spojnice nás dovede až na hranici souhvězdí Váhy.

Pojďme k planetám. Koncem měsíce konečně uvidíme Merkur, a to večer nad západním obzorem. Tamtéž, ale mnohem výš, září jako lampička Večernice Venuše. Večer nízko nad západem, ale slaběji viditelný, bude v první polovině dubna také Mars. Jupiter uvidíme po celou noc kromě jitra, po většinu noci svítí Saturn. Jeho prstence se nadále rozevírají a zdánlivý rozměr jejich malé osy je větší než průměr kotoučku planety. Uran a Neptun jsou v dubnu nepozorovatelné.
Z úkazů se můžeme těšit na těsnou konjunkci hvězdy Aldebaran a Měsíce, kterou uvidíme 21. dubna za soumraku nad západním obzorem. Večer na západě spatříme pěkné seskupení Měsíce, Venuše a Aldebaranu. 23. dubna ve 2 hodiny nového dne, samozřejmě SELČ, můžeme počítat létavice z meteorického roje Lyrid. V ten čas bude mít roj s frekvencí 18 meteorů za hodinu své maximum. Dráhu Země protne v tu chvíli proud částic z komety Thatcher objevené v dubnu 1861 americkým astronomem Albertem Thatcherem. Kometa opíše elipsu kolem Slunce jednou za 415 let. Lyridy patří mezi deset nejznámějších každoročních rojů. Meteory patří k nejrychlejším, se Zemí se potkávají v rychlosti kolem 49 km/s.
A to už jsme u měsíčních fází. 4. dubna bude Měsíc v úplňku, 12. dubna v poslední čtvrti, 18. dubna v novu a 26. dubna v první čtvrti.
Při toulkách aprílovou oblohou přejeme hezkou a ničím nerušenou podívanou.

Meteory v Mléčné dráze
autor: frv
Spustit audio