Procházka dubnovou oblohou: Kometa a zákryt Aldebaranu

1. duben 2017

V dubnu si můžete pocvičit oko pozorováním komety s československým rodokmenem nebo hvězdokupy v souhvězdí Kentaura.

‚Duben, ještě tam budem‘, říká jedna z lidových pranostik a má tím na mysli březnová kamna, protože chlad z minulé zimy stále ještě patřičně neustoupil. Rada o to cennější, vydáte-li se pozorovat oblohu v noci, či dokonce k ránu. Kamna s sebou nevlečte, stačí teplé spodní prádlo…

Ale teď vážně. Na západu Slunce poznáte, jak se dny prodlužují. Oproti březnové rovnodennosti bude rozdíl koncem dubna více než hodinový. Z jarních souhvězdí leží nejvíc na západě Lev s nejjasnější hvězdou Regulus. Jižnímu obzoru vládne nenápadná, ale dlouhá Hydra, táhne se od Raka pod Lvem a Pannou až k souhvězdí Vah. Ty vidíme na východ od Panny. Severně jsou Vlasy Bereniky a od nich směrem na východ svítí Pastýř s jasnou hvězdou Arkturem. Spolu s Regulem a Spikou v Panně tvoří krásný orientační útvar – tzv. jarní trojúhelník. Nad hlavou v zenitu máme teď Velký vůz a za ním, dál na sever, jsou další nezapadající souhvězdí.

Z objektů hlubokého vesmíru si povšimněme mj. hvězdokupy Omega Centauri, která je nejjasnější a největší kulovou hvězdokupou na obloze. Vidíme ji jako hvězdu 4. magnitudy i pouhým okem, lépe pak v dalekohledu. Světlo od ní k nám letí 16,5 tisíce let. Na ploše asi dvakrát větší než je měsíční disk se nachází několik milionů hvězd.

Jupiter a stín jeho měsíce

Ze sedmi planet jich duben nabídne pět: Merkur počátkem měsíce večer nad západním obzorem, Venuši v druhé polovině dubna ráno nízko nad východem, zatímco Mars večer nad západním obzorem. Jupiter svítí po celou noc v souhvězdí Panny a 8. dubna bude nejblíže Zemi – 666,5 milionu kilometrů. Druhý obr Saturn je vidět na rozhraní Hadonoše a Střelce v druhé polovině noci. Jeho prstence jsou otevřené na maximum. Uran a Neptun jsou teď nepozorovatelné.

Z úkazů stojí za zmínku 10. dubna před půlnocí konjunkce Měsíce s Jupiterem. K tomuto seskupení se přidá i hvězda Spika. 28. dubna zaujme zákryt Aldebaranu ze souhvězdí Býka Měsícem. Bude pozorovatelný nad naším obzorem kolem deváté večer SELČ. Můžete také zkusit pozorovat kometu 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák, která má zvláště v první polovině dubna příznivou polohu. Počátkem měsíce poletí souhvězdím Draka, koncem dubna vstoupí do souhvězdí Herkula. Její mlhavý obláček s tzv. komou uvidíte v triedru nejlépe někde mimo město, kde neruší osvětlení. Pro lepší orientaci vyhledejte předtím mapku, třeba na webu astro.cz. A nezapomeňte na radu z úvodu – teple se oblečte, noci jsou ještě chladné! Přejeme hezké aprílové dny i noci a jako vždy i ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio