Procházka květnovou oblohou: Vyzkoušejte si zrak na Alcoru

1. květen 2015

Alcor je slabší průvodce hvězdy Mizar uprostřed oje Velkého vozu. Jižně od oje se také nachází známá Vírová galaxie M51. I v květnu je na co se dívat.

V dubnu nám zkrášlila oblohu konjunkce hvězdy Aldebaran s Měsícem a následné pěkné seskupení s Večernicí – Venuší. To vše se odehrálo nad západním obzorem, snímek z 21. dubna vidíte níže. V květnu jsou dny už znatelně delší a tak chceme-li lépe vychutnat krásu hvězdné oblohy, musíme ji pozorovat v pozdějších večerních hodinách. Vysoko na nebi bezpečně rozeznáme Velký vůz. Jeho oj prochází v květnu meridiánem. Prostřední hvězda oje Mizar má slabšího průvodce Alcor. Pokud ho rozpoznáte, máte dobrý zrak. Prodloužená spojnice zadních kol Velkého vozu, tedy hvězd Dubhe a Merak nás dovede ke Lvu. Toto souhvězdí připomíná obrácený otazník, ve kterém září jedna z nejjasnějších hvězd jarní oblohy – Regulus. Je pětkrát větší a sto šedesátkrát svítivější než naše Slunce. Poslední ze zimních souhvězdí, Blížence najdeme u severozápadního obzoru. Na východě už vystupují letní hvězdy. Jim dominuje modrobílá Vega v Lyře. Z objektů hlubokého vesmíru stojí za pozornost Vírová galaxie M51 jižně od oje Velkého vozu. Severně pak můžeme spatřit o něco větší, ale méně výraznou galaxii M101. V triedru se obě jeví jako slabší světelné skvrny.

Jak jsou na tom v tomto období planety? Merkur uvidíme v první polovině měsíce večer nad západním a severozápadním obzorem, Venuše je ta „lampička“, co svítí večer vysoko nad západem. Mars není v květnu vidět, objeví se na obloze až v létě koncem srpna. Jupiter svítí v první polovině noci v Raku, Saturn je viditelný po celou noc. Kromě Marsu neuvidíme ani Uran. Neptun se nachází nad jihovýchodním obzorem v druhé polovině května ráno.
Pokud jde o úkazy, jejich nabídka je mimořádně chudá. Za zmínku stojí snad jen Měsíc v blízkosti Jupiteru v první polovině noci ve dnech 23. a 24. května, coby předzvěst konjunkce, kterou ale neuvidíme, protože Měsíc bude v tu dobu pod obzorem.
Na závěr jako vždy ještě měsíční fáze. 4. května úplněk, 11. května poslední čtvrť, 18. května bude Měsíc v novu, tudíž neviditelný, a do první čtvrti doroste 25. května. Při jarních hvězdných toulkách přejeme pěknou podívanou.

Seskupení Měsíce, hvězdy Regulus a Venuše ze dne 21. dubna 2015, čas 20.28 SEČ
autor: frv
Spustit audio