Procházka lednovou oblohou: Setkání s Měsícem

1. leden 2015

Na lednové noční obloze najdete všechny planety a můžete se těšit na tři pěkné konjunkce nebo těsná přiblížení Měsíce s hvězdami a planetami.

Astronomové umí z pohybu nebeských těles leccos odvodit, a tak si můžeme už teď říci, že nás v novém roce čekají dvě zatmění Slunce a Měsíce viditelná z našeho území, velmi dobře uvidíme také hlavní meteorické roje, planetu Venuši, některé komety, několik zákrytů hvězd Měsícem i další zajímavé úkazy. Vrátíme se k nim, až budou aktuální. Teď nás zajímá, co se bude dít na obloze v lednu.
Nejdůležitější zimní souhvězdí, jako je Orion, Blíženci, Býk, Malý a Velký pes se posunují k západu. Přímo nad hlavou máme Vozku s nejjasnější hvězdou Capellou, která je od nás vzdálená 45 světelných roků. Nenápadné souhvězdí Raka nalezneme východně od Blíženců. Ještě dál k východu lze pozorovat velmi jasnou hvězdu Regulus v souhvězdí Lva. Pod nimi se vine nejdelší souhvězdí oblohy Hydra, složené z poměrně slabých hvězd. Pod Orionovým pásem je plynná mlhovina M 42 viditelná pouhým okem. Vlevo od Orionu je Velký pes s vůbec nejjasnější hvězdou oblohy: Sírius, nebo také „Psí hvězda“ je jen dvakrát větší než naše Slunce, přitom je třiadvacetkrát svítivější. Když už se zmiňuji o Slunci, neděle 4. ledna je den, kdy jsme Slunci nejblíže – 147 milionů a 100 tisíc kilometrů.

Planety uvidíme v lednu všechny. Merkur bude v polovině měsíce večer nízko nad jihozápadním obzorem, stejně jako Venuše i Mars. Tato dvojice vytvoří 22. ledna na večerní obloze pěkné seskupení s Měsícem. Jupiter září na nebi kromě večera celou noc. Nejlépe pak bude vidět v únoru. Saturn spatříme ráno nad jihovýchodním obzorem. Jeho prstence se nadále rozevírají, v nepřevracejícím dalekohledu je vidíme seshora. Uran, který je na hranici viditelnosti pouhým okem, svítí na večerní obloze. Večer můžeme dalekohledem vyhledat také Neptun, který bude nad jihozápadem.
Triedrem si můžeme lépe vychutnat také konjunkce Měsíce s hvězdami, např. 9. ledna ve tři hodiny ráno s hvězdou Regulus, anebo 29. ledna v 18 hodin s Aldebaranem, kdy dokonce uvidíme zákryt hvězdy. Naopak, podmínky pro pozorování konjunkcí Měsíce s planetami budou v lednu nepříznivé a tak za zmínku stojí jen už zmíněné přiblížení Měsíce, Venuše a Marsu 22. ledna. V této skupině se ocitne i Neptun a v ranních červáncích se přidá i Merkur.
A na závěr tradičně ještě fáze Měsíce. 5. ledna úplněk, 13. ledna poslední čtvrť, 20. ledna nov a 27. ledna první čtvrť.
Přejeme vydařený start do nového roku a v něm co nejvíce jasných dnů i nocí!

Hvězda Sirius je vlastně dvojhvězdou. Většina světla k nám však přichází z její větší složky - Sirius A
autor: frv
Spustit audio