Procházka listopadovou oblohou: Sírius a Leonidy

31. říjen 2015

Planety se před námi tak trochu schovávají, a tak se můžete kochat především hvězdami – včetně těch padajících.

Vysoko nad obzorem kraluje souhvězdím pyšná královna Cassiopeia, kterou bezpečně najdeme – jako písmeno dvojité W. Souhvězdí Cefeus, v mytologii její královský manžel, zase připomíná svým tvarem domeček . Aby byla královská rodinka úplná, jejich dcera Andromeda je hned pod královnou. Na starých vyobrazeních oblohy ji malíři zobrazili přikovanou ke skále. Na východě se pomalu objevuje souhvězdí Blíženců, kterým na cestu svítí nejjasnější hvězdy Castor a Pollux. Od Blíženců směrem k obzoru je to už jen kousek k jednomu z nejhezčích souhvězdí oblohy – k Orionu. Někomu může spíš než bojovníka připomínat motýla s roztaženými křídly. Vlevo pak vychází Velký pes s nejjasnější hvězdou oblohy. Sírius, neboli Psí hvězda je od nás vzdálená jen něco přes 8,5 světelného roku. Jejím průvodcem je bílý trpaslík o velikosti Země, ovšem s hustotou hmoty 130 000 tun na metr krychlový. Kostka této hmoty o hraně 1 cm by tedy vážila 130 kilogramů!

Pojďme ale k planetám, i když jich na listopadové obloze moc nenajdeme. Venuši a Mars spatříme až na ranní obloze nad jihovýchodem, ráno bude svítit také Jupiter. Uran je vidět po celou noc kromě jitra, Neptun naopak jen v první polovině noci – obě planety uvidíme ovšem jen v dalekohledu. Nepozorovatelný je Merkur, který se 17. listopadu ocitne v konjunkci se Sluncem. Totéž čeká koncem listopadu i Saturn, který znovu spatříme až koncem prosince.

Meteory z roje Leonid, jak je v noci ze 13. na 14. listopadu 1868 pozoroval a nakreslil francouzský malíř a astronom Étienne Léopold Trouvelot

Z úkazů neuvidíme v listopadu nic, jen z konjunkce Venuše s Marsem, která nastane 3. listopadu těsně před jejich východem, zůstane na ranní obloze jejich seskupení, ke kterému se přidá Jupiter. Podobně pak 6. listopadu – po konjunkci Měsíce s Jupiterem, uvidíme na jihovýchodě každé ráno až do 8. listopadu seskupení Měsíce, Jupiteru, Marsu a Venuše. 18. listopadu můžeme zkusit své štěstí při pozorování meteorického roje Leonid. Maximum nastane v 5 hodin ráno SEČ. Za hodinu bychom měli napočítat kolem 15 meteorů klasifikovaných ve třístupňové škále jako velmi rychlé – tedy nejvyšší číslo.

A na závěr jako vždy ještě měsíční fáze. 3. listopadu je Měsíc v poslední čtvrti, 11. listopadu v novu, 19. listopadu v první čtvrti a 25. listopadu v úplňku. Z poslední čistě podzimní procházky oblohou je to vše. Přejeme hezké dny a pokud si vyberete něco z naší listopadové nabídky, tak ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio