Procházka listopadovou oblohou: Sírius a Leonidy

5. listopad 2016

Souhvězdí na přelomu podzimu a zimy, konjunkce Měsíce s Aldebaranem, meteorický roj a nejbližší z letošních úplňků.

Poslední sčítání galaxií skončilo překvapením, oznámili vědci. Ve vesmíru je jich desetkrát více, než se dosud myslelo. Čímž znovu přichází na přetřes prastará otázka – proč je tedy obloha v noci pořád tmavá, když vlastně na každém jejím kousku něco je? Takto se zamýšlel už počátkem 19. století německý hvězdář Heinrich Wilhelm Olbers. Podle něj také vědci problém nazvali. Tzv. Olbersův paradox vysvětlují tím, že světlo hvězd v galaxiích očima nevidíme, protože záření omezuje řada faktorů a pohlcuje jej i mezigalaktický prach a plyn. Výsledkem je víceméně tmavá noční obloha. Jaká bude ta listopadová?

Spatříme na ní ještě typická podzimní souhvězdí, např. pyšnou královnu Cassiopeiu jako písmeno dvojité W. Její královský manžel Cefeus zase připomíná domeček. Jejich dceruška Andromeda je hned pod královnou. Malíři ji podle mytologie zpodobňují přikovanou ke skále. Z východu se už přibližují Blíženci, kterým na cestu svítí nejjasnější hvězdy Castor a Pollux. Od nich směrem k obzoru je to už jen kousek ke krásnému souhvězdí Orion. Vlevo je Velký pes s nejjasnější hvězdou oblohy: Sírius neboli Psí hvězda k nám vysílá světlo ze vzdálenosti 8,5 světelných let. Provází jej bílý trpaslík o velikosti Země, kterého ovšem běžným dalekohledem neuvidíme.

Z planet v listopadu chybí Merkur a Saturn, toho času nepozorovatelné. Venuše a vysoko nad ní Mars zkrášlí oblohu večer nad jihozápadním obzorem, zatímco obří planeta Jupiter bude ráno vysoko nad jihovýchodem. Pro Uran a Neptun platí s malými výjimkami totéž – první je vidět po většinu noci kromě rána, druhý v první polovině noci; ovšem jen v dalekohledu. Z úkazů stojí za zmínku konjunkce Měsíce s Aldebaranem 15. listopadu v 17 hodin, která nastane chvíli před východem hvězdy nad obzor; spolu obě tělesa uvidíme čtvrt hodiny po největším přiblížení. 17. listopadu můžeme zkusit své štěstí při pozorování meteorického roje Leonid; maximum nastane kolem půlnoci. Za hodinu bychom měli napočítat kolem 15 velmi rychlých meteorů.

Meteor z roje Leonid prolétá souhvězdím Orionu

A na závěr jako vždy měsíční fáze. 7. listopadu bude Měsíc v první čtvrti a 14. listopadu v úplňku – mimochodem letos nejbližším. Měsíc se totiž přiblíží Zemi až na 356 510 kilometrů. 21. listopadu je poslední čtvrť a 29.listopadu nov. Přejeme hezké dny a pěknou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio