Procházka říjnovou oblohou: Planetární „rande“ u Regula

3. říjen 2015

Čtyři planety, Měsíc a jasná hvězda Regulus se sejdou 8. října na ranní obloze. V říjnu budou také padat meteory a uvidíte i další objekty a úkazy.

Říjnová obloha se oproti zářijové posunula o 30 stupňů směrem k západu, což znamená, že sice ještě uvidíme letní souhvězdí Labutě, Orla a Lyry, jsou však už docela nízko nad západním obzorem. Nad východem až severovýchodem, na rozhraní severní a jižní části oblohy už vládne Pegasův čtverec, na který navazuje souhvězdí Andromedy. V něm najdeme krásnou galaxii M31. Seskupení hvězd Pegasa připomíná ve větším Velký vůz. Ten ovšem svítí nad severním obzorem – je to tzv. cirkumpolární souhvězdí, které nikdy nezapadá. Nad Pegasem máme hezký orientační bod – souhvězdí Cassiopei s typickým dvojitým W. Na severozápadě je Herkules, nad východem najdeme Býka a nápadná Kuřátka, které už patří k zimní obloze.

Čtěte také

Z objektů vzdáleného vesmíru stojí vedle galaxie M31 v Andromedě za pozornost i největší a zřejmě nejbližší planetární mlhovina Helix – Hlemýžď. Její nejjasnější partie skutečně připomínají spirálu hlemýždí ulity. Na obloze zabírá tato mlhovina svou velikostí zdánlivě asi polovinu našeho Měsíce, má však malou plošnou jasnost. Poměrně dobře je vidět v triedru.

V říjnu uvidíme konečně všechny planety. Merkur bude od druhého týdne ráno nad východním obzorem, tamtéž budou ráno i Mars a Jupiter. Mnohem výš bude nad východem zářit Venuše. Spolu s Měsícem utvoří tyto planety 8. října ráno na východě velmi pěkné seskupení, ke kterému lze přičíst i hvězdu Regulus ze souhvězdí Lva. Saturn spatříme v první polovině října nízko nad jihozápadním obzorem, v listopadu a velkou část prosince bude nepozorovatelný. Uran i Neptun jsou vidět po většinu noci, ovšem jen v dalekohledu.

Konjunkce Měsíce s hvězdou Regulus, Venuší a Saturnem v říjnu roku 2007

V září jsme se kochali úplným zatměním Měsíce, říjen žádný takový výrazný úkaz nenabídne. Zmínili jsme se už o seskupení planet 8. října ráno. Za zmínku stojí ještě noc 21. října, kdy bude mít své maximum meteorický roj Orionid s četností kolem 15 meteorů za hodinu. 29. října kolem půlnoci dojde k zákrytu hvězdy Aldebaran v Býku Měsícem. Vidět bychom ho měli vysoko nad obzorem.

Nezapomeňme na změnu letního času, který končí v neděli 25. října, kdy si ve 3 hodiny ráno posuneme čas o jednu hodinu zpět. A na úplný závěr přidejme jako vždy měsíční fáze. 4. října bude poslední čtvrť, 13. října nov, 20. října první čtvrť a 27. října bude Měsíc v úplňku. Příjemné podzimní dny a hezkou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio