Procházka zářijovou oblohou: Nastane podzim a zatmí se Měsíc

3. září 2016

22. září v 16.20 SELČ vstoupí Slunce do znamení Vah a podzimní rovnodenností začne astronomický podzim. Letní idylka tedy pomalu končí, i když večerní obloze stále ještě vévodí souhvězdí léta.

Nejnápadnější je Pegas a na něj navazující Andromeda, ve které se nachází proslulá spirální galaxie M31. Zmíněné seskupení nalezneme večer nad východem až jihovýchodem. Mezi Polárkou a Andromedou je Cassiopea – souhvězdí, které na obloze připomíná dvojité W. Od Andromedy směrem k východu je Perseus a o něco dál Vozka s nejjasnější hvězdou Capellou.

Čtěte také

Velká spirální galaxie v Andromedě, o které jsme se zmínili v úvodu, budila pozornost astronomů už ve středověku. Dalekohledem ji zřejmě poprvé sledoval a popsal Galileův současník Simon Marius, kterému připadala jako „plamen svíčky prosvítající perletí“. Obsahuje množství hvězdokup, plynných mlhovin i proměnných hvězd. Její vzdálenost byla dlouho předmětem dohadů astronomů, kteří zpočátku objekt, stejně jako jiné podobné, označovali za mlhovinu ležící v naší galaxii. Vzdálenost, odhadovaná na tři čtvrtě milionu světelných let, i označení a místo se však ukázaly jako chybné. Jde o samostatnou galaxii, od které nás ve skutečnosti dělí téměř 2,5 milionu světelných let. Každopádně - je jediná, kterou i přes tuto ohromnou vzdálenost můžeme vidět pouhým okem.

Pojďme ale k planetám, které uvidíme v září. Koncem měsíce se nám po více než čtyřměsíčním půstu konečně předvedou Merkur a Venuše. Merkur ráno nad východním, Venuše večer nízko nad západním obzorem. Rudá planeta Mars se nachází večer nad jihozápadním obzorem, nedaleko bude svítit ve stejnou dobu i Saturn. Od srpna není vidět Jupiter, který se blíží ke konjunkci se Sluncem. Uran a Neptun můžeme spatřit v dalekohledech po celou noc.

Vycházející Měsíc v úplňku

Ze zářijových úkazů mohou zaujmout Měsíc, Saturn a Mars, které společně s hvězdou Antares vytvoří 8. září pěkné seskupení nad jihozápadem. Dívejte se večer před devátou hodinou. Kolem deváté, ale až o 8 dní později, tedy 16.září, nás čeká zatmění Měsíce. I když bude u nás pozorovatelné, bude velmi málo patrné, protože jde o zatmění polostínové. A když už jsme u Měsíce, přidejme ještě jeho fáze. 1. září nov, 9. září první čtvrť, 16. září, kdy je zmíněné zatmění, bude úplněk, a 23. září poslední čtvrť.

Přejeme pěknou podívanou, hezký zbytek léta a dobré vykročení do podzimu!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio