Stopařův průvodce Galaxií a věda

8. duben 2017

Satirická sci-fi Douglase Adamse se stala novináři a popularizátorovi vědy Michaelu Hanlonovi inspirací k úvahám o vědě, vesmíru, životu… a vůbec.

Slavný román Stopařův průvodce Galaxií Douglase Adamse je pětidílná sci-fi, která je satirou snad na všechno, včetně samotného literárního žánru, k němuž se hlásí. Ústředním artefaktem pentalogie je stejnojmenná encyklopedie veškerého vesmírného vědění, jejíž obálku zdobí vlídný nápis NEPROPADEJTE PANICE. Klidně by mohl zdobit i obálku populárně vědecké knížky novináře a popularizátora vědy Michaela Hanlona, nazvané Stopařův průvodce Galaxií a věda, která se loni, víc než deset let po svém vydání, dočkala i českého překladu. Vyšla v Edici popularizace nakladatelství MatFyz Press v Praze.

Michael Hanlon použil Adamsovu satiru jako odrazový můstek pro vlastní úvahy na nejrůznější vědecká témata. Přestože tak činí s vtipem a nadhledem, jeho kniha je přece jen krapet těžší čtení, než ta Adamsova. Není to román a humor je v ní hlavně vědecký. Ostatně – zabývá se vážnějšími věcmi. Třeba existencí mimozemšťanů nebo Boha, Velkým třeskem, hypotézami o konci vesmíru, historií počítačů, cestováním časem a teleportací, paralelními světy, principem nepravděpodobnosti a podobně. Definitivní odpovědi logicky nepřináší, jen čtivý souhrn vědeckých hypotéz, doprovázený zábavnými komentáři a prošpikovaný citáty z Adamsova Průvodce.

Stopařův průvodce galaxií a věda

Z něj naproti tomu víme, že univerzální odpovědí na otázku „života, vesmíru a vůbec“, jak ji spočítal superpočítač Hlubina myšlení, zní „42“. Jak ale přesně zní samotná otázka? Douglas Adams i Michael Hanlon už nejsou mezi živými, takže to (možná) vědí. Nám ostatním nezbývá, než hledat dál, třeba na stránkách poučených knížek, nebo čekat, až nám to také někdo spočítá. Ale především – NEPROPADAT PANICE.

O knihu Stopařův průvodce Galaxií a věda s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 23. dubna.

Michael Hanlon: Stopařův průvodce Galaxií a věda. Praha: MatFyz Press, 2016. ISBN 978-80-7378-329-7.

autor: frv
Spustit audio