Vesmírná volenka: Procházka (nejen) lednovou oblohou

30. prosinec 2017

Jak v lednu uvidíte, i kosmické objekty mohou někdy kolem sebe tančit jako na plese. Je přitom jedno, co je hvězda a co obyčejná planeta.

Než se dáme do tance, začneme malým přehledem toho nejzajímavějšího, co nás v roce 2018 na obloze čeká. Už 3. ledna v osm večer nás může překvapit meteorický roj Kvadrantid – a to bude jen první v řadě. Z komet zazáří v roce 2018 především ty krátkoperiodické, např. Wirtanen nebo Giacobini-Zinner. Očekávat se však dají i minimálně dvě dlouhoperiodické komety. 4. ledna bude v přízemí kometa C/2017 T1 Heinze objevená astronomem, jehož jméno nese. Mohla by být viditelná i pouhým okem, bude totiž jen necelých 33 milionů km od naší planety. Druhou kometou je již známý objekt C/2017 S3 PanSTARRS, který bychom mohli vidět v létě. Zatímco úplná zatmění Slunce se Evropě vyhýbají, těšit se u nás můžeme alespoň na úplné zatmění Měsíce 27. července, které bude nejdelším měsíčním zatměním v tomto století. Koncem července se nám na 57,5 milionu km přiblíží rudá planeta Mars – bude Zemi nejblíže od roku 2003.

Pojďme ale zpátky k obloze v lednu, kdy se noci pozvolna krátí. Koncem měsíce je už rozdíl víc než hodinový. Tmavé obloze vévodí Orion s pásem tří jasných hvězd. V Býku září oranžově zbarvený Aldebaran, vlevo pak nejjasnější hvězda oblohy Sirius ve Velkém psu. Dál vpravo najdeme Kuřátka, čili hvězdokupu M45 Plejády, a souhvězdí Persea po boku s Vozkou a jasnou Capellou. Vlevo nad Orionem svítí Blíženci a na jejich rozhraní jedna z nejkrásnějších otevřených hvězdokup M35.

Otevřená hvězdokupa M 35 v souhvězdí Blíženců je od Země vzdálena tři tisíce světelných let

Z lednových úkazů jsme už zmínili maximum meteorického roje Kvadrantid 3. ledna. Zákryt hvězdy Regulus ve Lvu Měsícem 5. ledna sice neuvidíme, ale přiblížení těles viditelné bude. Stejně tak i přiblížení Marsu s Jupiterem po konjunkci 7. ledna. Planety vyjdou nad obzor přibližně dvě hodiny po konjunkci, kolem čtvrté ráno. 9. ledna bude na ranní obloze hezké seskupení Měsíce, hvězdy Spika, Jupiteru a Marsu. O dva dny později, 11. ledna, pak ještě větší sešlost chystají ráno na jihovýchodě Měsíc, Jupiter, Mars, planetka Vesta, hvězda Antares, Saturn a Merkur. Tohle seskupení vydrží na obloze až do 15. ledna. 26. a 27. ledna v první polovině noci uvidíme Měsíc v blízkosti Aldebaranu jako „pozůstatek“ konjunkce.

A na závěr ještě měsíční fáze. Měsíc bude 8. ledna v poslední čtvrti, 17. ledna v novu a 24. ledna v první čtvrti. Přejeme vám pěknou podívanou a úspěšný start do nového roku!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio