Vesmírné blues

7. září 2017

Janna Levinová vypráví o tom, jak se vědci naučili naslouchat i těm nejtišším písním, které k nám z vesmíru přilétají na gravitačních vlnách.

Hodíte-li kámen do rybníka, po hladině se rozběhnout kruhy. Čím jsou dál, tím jsou vlnky nižší a vzdálenost mezi nimi se zvětšuje, až se zcela vytratí a hladina se uklidní. Albert Einstein si v roce 1915 vysnil a spočítal, že podobné události čeří i časoprostor. Gravitační vlny křižují sem a tam vesmírem, který je ale setsakramentsky veliký, takže ono „žbluňknutí“ musí být pořádně silné a naše přístroje mimořádně citlivé, abychom měli šanci zhoupnutí časoprostoru zaznamenat. Tak citlivé, že se zdálo být nemožné je sestrojit. Spousta vědců si také myslela, že k podobným událostem, jako je třeba srážka dvou velkých černých děr, dochází jen zřídka, a že se jich zkrátka nedočkáme. A přece se nakonec podařilo gravitační vlny zachytit. Sto let po Einsteinově článku, díky vědcům, kteří stvořili obří detektor LIGO.

Příběh lovu gravitačních vln, ne nepodobný antickému dramatu, začal před půl stoletím. Ve své knize Vesmírné blues jej vypráví americká autorka Janna Levinová, vystudovaná teoretická fyzička a astronomka, která se proslavila svými „romány o vědě a vědcích“. V tom zatím posledním, který v češtině vydalo nakladatelství Paseka, zachycuje plasticky historii projektu od prvních krůčků až po úspěšnou detekci gravitačních vln, s mnoha odbočkami, omyly a peripetiemi, které projekt provázely. Základem epického vyprávění jsou dlouhé hodiny rozhovorů s odborníky, kteří se na vývoji detektoru LIGO podíleli. Nejde přitom jen o samotný objev a zákulisí vědeckých laboratoří. V knize najdete zajímavé postřehy i detaily z osobního života vědců a dočtete se i o tom, jak jejich práci a mnohdy i celé směřování výzkumu ovlivňovalo politické dění, ješitnost, nedůvěra, závist, egoismus, svaté nadšení a všudypřítomná náhoda.

Vesmírné blues

Říká se, že právě díky LIGU a gravitačním vlnám se vědcům otevírá nové okno do vesmíru. „Vesmírné blues“ se tak zcela jistě prodlouží o další sloky. Jaké budou, to ukáže čas – a také prostor.

O knihu Vesmírné blues s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 24. září.

Janna Levinová: Vesmírné blues : Černé díry, gravitační vlny a historie epochálního objevu. Praha: Paseka, 2017. ISBN 978-80-7432-746-9.

autor: frv
Spustit audio