Z kuchyně do vesmíru
Fyzik a popularizátor astrofyziky a astronomie Petr Kulhánek ve své nové knize vypráví „třináctero neobyčejně obyčejných příběhů“ o jevech, které probíhají všude kolem nás.
Všichni jsme majiteli fyzikálních laboratoří, v nichž konáme pokusy, které nám umožňují přiblížit se tajemství vesmíru. Naše domácnosti jsou vědeckými pracovišti, kde vaříme čaj, smažíme na pánvi, ohříváme jídlo v mikrovlnce, topíme, lepíme, používáme elektrické spotřebiče, magnety nebo zrcadla. Fyzikální zákony, které při těchto činnostech působí, platí i v kosmickém měřítku a projevují se stejně na povrchu Slunce, jako ve vzdálených hvězdokupách. „Ne nadarmo se říká, že fyzika je základem pochopení jevů v přírodě,“ píše v úvodu své nové knihy nazvané Z kuchyně do vesmíru fyzik Petr Kulhánek. A trochu provokativně k tomu dodává: „Chemie a biologie jsou sice samostatné vědy, ale bez fyzikálního základu by byly bezzubé.“
Jeho kniha, kterou vydalo nakladatelství AGA – Aldebaran Group for Astrophysics, má podtitul Třináctero příběhů neobyčejně obyčejných. Dočtete se v ní o ledu a záhadě bruslení, o povrchovém napětí a kapkách, ohřevu vody, mikrovlnách, magnetismu, teplu i teplotách a elektrických proudech doma i ve vesmíru. Vydáte se od mixéru k tekutinovému dynamu, zamyslíte se nad tajemstvím čajových lístků, které se točí v konvici, dozvíte se mnoho zajímavého o lomu, odrazu i stavbě dalekohledů a nakonec i o lepidle, které drží pohromadě celý vesmír. Knížka Z kuchyně do vesmíru je v mnohém stejná, jako ostatní popularizační produkce Petra Kulhánka – srozumitelná, čtivá, vtipná, nabitá informacemi a plná obrázků. Co víc bychom si mohli přát?
O knihu Z kuchyně do vesmíru s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do neděle 27. listopadu.
Petr Kulhánek: Z kuchyně do vesmíru aneb Třináctero příběhů neobyčejně obyčejných. Praha: AGA (Aldebaran Group for Astrophysics, 2016. ISBN 978-80-904582-9-1.