Kryštofovo Údolí: Orloj a betlém

20. prosinec 2009

Chcete-li prožít vánoční tajemství v koncentrované podobě, navštivte Kryštofovo Údolí na Liberecku. Jednak kvůli betlémům, a pak i kvůli zdejšímu orloji, který je teprve třetí v republice.

V obci, která leží v úzkém a hlubokém údolí říčky Rokytky uprostřed hustých lesů, je samozřejmě krásně i v létě, ale sníh tomu všemu přidává další rozměr. Nejvíc to asi pocítíte u zdejšího barokního roubeného kostela sv. Kryštofa z konce 17. století s břidlicovou střechou. Navštívit Kryštofovo Údolí, které je od roku 2002 Vesnickou památkovou rezervací, se vyplatí nejvíc právě ve vánočním čase, protože tu můžete vidět pamětihodnost, která jindy k vidění není - Jírův venkovní betlém. Není starý, akademický malíř Josef Jíra ho vyřezal teprve před deseti lety, má však úctyhodné rozměry. Dřevěné figury měří přes dva metry a celý betlém je dlouhý šestnáct metrů. Najdete ho přímo v centru obce u Muzea betlémů, které se nachází v prvním patře hostince U Kryštofa. Muzeum je o svátcích otevřeno denně. Každý den, když přijde tma, je také obří Jírův venkovní betlém slavnostně nasvícen. Poblíž se nachází ještě jedna kuriozita - bývalá trafostanice, která se změnila v unikátní orloj. Duchovním otcem této proměny je místní sběratel betlémů Martin Chaloupka.
Stavba orloje, který je po Staroměstském a Olomouckém teprve třetí u nás, začala v září roku 2007; do provozu byl uveden o rok později. Zdobí jej vyřezávané figury, z nichž většina je pohyblivých. Jejich autorem je liberecký výtvarník a řezbář Václav Plechatý. Centrální věžní hodiny hlídají po stranách ve výklencích sv. Barbora a sv. Kryštof. Pod hodinami stojí socha ponocného se psem, která každou celou pozvedne trubku k ústům a zahájí chod pohyblivých figur. Ty se nacházejí v reliéfní lunetě, zobrazující život na vesnici, ale objevují se také v typických okénkách, za nimiž prochází pohyblivé procesí dvanácti apoštolů. Správný chod orloje je na dálku řízen přes satelit. Jeho tvůrci, mezi nimiž jsou zámečníci, umělecký kovář i mechanik, zatím nepočítají s tím, že by orloj z Kryštofova Údolí fungoval jako klasický astroláb - nicméně některé pozdější úpravy nevylučují. Jisté prý je zatím to, že jižní stěnu orloje ozdobí v blízké budoucnosti sluneční hodiny.
Orloje jsou neobyčejně složité mechanismy a tak není divu, že ten z Kryštofova Údolí na Liberecku stále ještě není zcela hotov. Už ale funguje - denně od osmi do dvaadvaceti hodin. Co dělají apoštolové skrytí za okénky v noci, je tajemství. Třeba tam vůbec nejsou a chodí po kraji. V Kryštofově Údolí (a zvlášť o Vánocích) uvěříte skoro všemu.

Zdroje:
Zprávy ČTK ze 14. a 28. listopadu 2009
http://www.orloj-betlemy-chaloupka.cz

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.

autor: frv
Spustit audio