Holašovice: Kameny, které prý léčí

21. březen 2010

U jihočeské vsi Holašovice stojí velký kruh z mohutných kamenů. Na západě Evropy se podobným stavbám říká kromlechy. Ten holašovický není starý, byl postaven v roce 2008. Podle psychotroniků je plný energie. Vědci na to ovšem příliš nevěří. Český klub skeptiků Sisyfos dokonce uštědřil staviteli kromlechu za „matení české veřejnosti“ bronzový Bludný balvan.

Pan Václav Jílek z Holašovic má k velkým kamenům veskrze kladný vztah. První z nich, náhodně vybagrovaný, vztyčil na svém pozemku u bývalého JZD a nynější briketárny někdy v roce 2000. Zpočátku stavěl kameny z čistě estetických důvodů na hranici svého pozemku. Až později se prý dozvěděl, že se velkým vztyčeným kamenům říká menhiry a začal se jimi zabývat. Shromažďoval další kameny a probíral se literaturou. Knihy, které mu padly do rukou, byly práce známého jihočeského esoterika, psychotronika a badatele v oblasti alternativních energií ing. Pavla Kozáka – muže obdařeného bujnou fantazií a mimochodem držitele stříbrného Bludného balvanu za rok 2004. Pan Jílek po přečtení knížek usoudil, že kameny nemůže stavět dál tak nahodile jako dosud, s Pavlem Kozákem se spojil a požádal ho o radu. Zvlášť při plánované výstavbě kromlechu – energetického kruhu, který měl být prospěšný všem lidem.
Pavel Kozák přijel, složené balvany psychotronicky proměřil a ty vhodné (tedy správně „nabité“ nebo chcete-li „živé“) panu Jílkovi označil. Určil i místo, které prý je pro stavbu kromlechu nejvhodnější. Václav Jílek se radami řídil a kruh z 25 velkých žulových kamenů v létě roku 2008 postavil. V průměru má 30 metrů.
Vzápětí se sem začali sjíždět příznivci energie, která údajně vychází ze Země a v kamenech se hromadí. Citliví lidé se u kamenů nabíjejí a kameny z nich zároveň odsají vše negativní. Pavel Kozák, který prý kamenný kruh ještě psychotronicky „dolaďoval“, tvrdí, že útvar má léčebné schopnosti; působí prý až na 95 procent nemocí. Je prý údajně vhodný k meditaci „na podporu duchovního rozvoje“ a navíc ruší patogenní zóny v okolí. Vliv kamenů dosahuje až do vsi.
Holašovice jsou díky své barokní návsi památkou UNESCO. Turisté, přijíždějící obdivovat zdejší lidové baroko, bývají přítomností kromlechu pana Jílka na louce nad vesnicí poněkud zaskočeni. Najdou se však i tací, kteří sem jezdí výhradně kvůli němu. Jsou jich prý desítky a někdy stovky za jediný víkend. Nechávají na sebe působit tajemné energie, přijíždějí se svíčkami a bubny, meditují nebo se i modlí. Z kamenného kruhu se stala jakási „přírodní katedrála“. Lidé zdá se potřebují víru. A když je jim cizí Bůh a někdy i věda, věří třeba energii kamenů. Možná jim i pomáhá.

Zdroje:
Bronzový Bludný balvan za rok 2009 - Václav Jílek a Václav Blažejovský. Sisyfos - Český klub skeptiků - Czech Skeptics' Club [online], 8.3.2010.
Věra Keilová: Pyramidy a Stonehenge najdete i v české kotlině. Dobíjejí energii a léčí. Novinky.cz, 5.10.2009.
ČTK: V Holašovicích vyrostlo jihočeské Stonehenge. Týden.cz, 24.10.2008.
Pavel Kozák: Holašovický kruh. Energie krajiny Pavla Kozáka [online]. [cit. 2010-03-14]

Rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá každé čtvrté Planetárium v měsíci.

autor: frv
Spustit audio