Javorník: Měsíční kámen

19. prosinec 2010

Nedaleko Javorníku na Prachaticku stojí v lese kousek od silnice zvláštní, skoro dvoumetrový šedozelený balvan. Je prý plný energie a tak je oblíbeným cílem milovníků záhad. Vědci, a s nimi i někteří záhadologové, na něm však neshledávají nic tajemného.

Kámen objevil někdy na počátku 90. let minulého století senzibil a esoterik Pavel Kozák. Podrobil ho psychotronickému výzkumu a usoudil, že jde o menhir. Našel na něm dokonce jakési „oko“, ve kterém je údajně soustředěna energie tohoto kamene, který Kozák nazval Měsíčním kamenem. Věnoval mu spoustu času a dokonce se mu s ním prý podařilo navázat mentální spojení, během kterého spatřil obrazy vousatých druidů, dávných krajin i jiných menhirů. Kolem kamene objevil údajně i pozůstatky megalitické stavby, která s ním souvisela, a v okolních lesích prý i spoustu dalších vztyčených kamenů.

Své poznatky Pavel Kozák shrnul nejen ve svých knihách, ale ve stručné podobě i v textu na informační tabuli turistické stezky Cesty za poznáním, která vedle údajného menhiru stojí. Turistům mimo jiné sděluje, že kámen obklopuje ve vzdálenosti 20 metrů „kruh záporné síly, který možná sloužil jako ochrana či vymezení kultovního okrsku kolem menhiru“. Z pohledu vědy se ovšem jedná o čirou fantazii. Za úplný nesmysl označují odborníci také informace o „četných pohřbech“ v okolí Javorníku nebo dokonce v bezprostřední blízkosti kamene. Nic podobného se tam totiž nenašlo. Tabule, umístěná u Měsíčního kamene, je tedy podle vědců spíše „dezinformační“ než informační a měli byste ji chápat jako turistickou kuriozitu.
Samotný kámen je podle vědců i části záhadologů a esoteriků takřka s jistotou dílem přírody, nikoliv člověka; není to skutečný menhir a žádnou zvláštní energii neoplývá. Může se vám stát, že v jeho blízkosti narazíte na podivné sestavy klacíků zapíchaných do země, hromádky kamenů a nebo zvláštní obrazce poskládané ze smrkových šišek. Vypadají jako pozůstatky dětských her, ale ve skutečnosti jsou to stopy po obřadech ctitelů tajemných energií a novodobých „uctívačů kamenů“.
Kupodivu – není jich mezi námi málo.

Takzvaný Měsíční kámen nedaleko Javorníku na Prachaticku, považovaný někdy za menhir

Zdroje (výběr):

Pavel Kozák: Místa působení. České Budějovice – Zdíkov 1997, s. 99-105
- Tajemná místa od Blaníku k Sušici. Beroun 1999, s. 54-55
- Měsíční kámen. Text z informační tabule turistické stezky Cesty za poznáním.
David Tramba: Menhiry na Javorníku [online].

Vysíláno v Planetáriu č. 51/2010, 18. - 24. prosince.
Rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá každé čtvrté Planetárium v měsíci.

autor: frv
Spustit audio