Jablonné v Podještědí: Bezčasí v lese

24. leden 2010

Asi půl kilometru od zámku Lemberk u Jablonného v Podještědí, ve směru na Janovice, stojí v lese tajemný kruh z velkých vztyčených kamenů. Ti kdo jej považují za dávnou keltskou svatyni nebo něco podobného však podléhají falešné iluzi.

Takových lidí kupodivu není málo. O čedičových kamenech se už léta mezi "zasvěcenými" říká, že uzdravují. Chodí k nim celá procesí důvěřivců, kteří spoléhají na tajemnou energii kamenů, pořádají u nich ozdravné rituály a čerpají z nich sílu. Podle některých svědectví prý má každý z kamenů schopnost dodávat energii jinému orgánu lidského těla. Oblíbili si je prý astrologové, vyznavači Slunce a kdo ví kdo ještě. Kameny prý od nich bývají často pokapané voskem a obložené květinami. Jestli tím může být někdo opravdu pobaven, pak je to akademický sochař Jiří Beránek. Byl to on, kdo nechal k Lemberku čedičové pilíře z lomu v Polevsku přivézt. Byl to on, kdo je za pomoci jeřábu rozmístil v zářezu bývalé pískovny zarostlé lesem. Nebylo to v pravěku, ale před necelými devatenácti lety, v roce 1991, během jednoho ze sochařských sympózií, která tu v 90. letech probíhala. V okolí Lemberku stojí i jiná sochařská díla; ta už ale pozornost novodobých mystiků a esoteriků neupoutala. Jsou totiž příliš "konkrétní" a na první pohled nepřipomínají nic pravěkého.
Nejpříjemnější cesta ke kamennému kruhu vede od kapličky u rybníku Markvart, kam dojdete z Jablonného v Podještědí po zelené turistické značce. Po polní cestě odtud vystoupáte k lesu a půjdete ani ne půl kilometru po jeho okraji až k místu kde cesta ostře zahýbá doleva. Už tam si všimnete několika čedičových kamenů, vyčuhujících po pravé straně z porostu. Fungují jako semafor, ukazatel, který vás má dovést k cíli. Odbočíte u nich doprava, po pěšince do lesa. I tuto klikatou pěšinu lemují čedičové kameny. Podle Beránka symbolizuje dvakrát prohnutá cesta linii hada; dovede vás až do nedaleké pískovny, ke kruhu z třikrát sedmi čedičových pilířů. Kameny v kruhu podle Beránka symbolizují setkávání starých kultur a civilizací. V areálu měly být původně ještě další dva kameny, sloupy z leštěné žuly, které měly prý vyjadřovat časovou smyčku - skutečnost, že čas je relativní a může plynout i obráceně. K této realizaci už nedošlo, i tak je ovšem návštěva dobře ukrytého sochařského díla, které na mapách nenajdete, příjemným zážitkem. Je tu klid a dobře se tu rozjímá.
Nedokončené dílo má název Bezčasí. Jestli je nabito nějakou energií, pak snad jedině tou, kterou do něj kdysi vložil jeho tvůrce. Chce-li se vám věřit, že je léčivá, věřte. Ale stejný účinek může mít i příjemná procházka lesem.

Zdroj:
Laurinová, Petra: K "zázračným" kamenům u Lemberku chodí lidé čerpat energii. Zpráva ČTK z 27. prosince 2009.
http://www.novinky.cz/cestovani/187841-kameny-u-lemberku-povazuji-lide-za-zazracne.html

Pravidelná rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá v rámci každého druhého Planetária v měsíci.

autor: frv
Spustit audio