Nový Hrádek na Náchodsku: Zázračné zrno

24. červenec 2011

Mariánský sloup v Novém Hrádku na Náchodsku prý skrývá schránku s neobvyklými cennostmi. Nikdo ale netuší, kde by mohla být.

Nejde o žádný světský poklad. Archivní záznamy říkají, že ve sloupu na náměstí by měla být uložena posvěcená vosková pečeť a požehnaný škapulíř – znamení úcty k Panně Marii; dva malé kousky látky, spojené stužkami, které se nosí přes ramena na těle, jeden na prsou a druhý na lopatkách. Ve skrýši sloupu se prý také nachází ostatky svaté Fortunáty, panny z dnes izraelské Caesareje, která zemřela na začátku 4. století i se svými třemi bratry mučednickou smrtí. A konečně má být podle archivních pramenů ve sloupu ukryto „zrno svaté Johany“.
To je tak trochu záhada, která si žádá bližšího objasnění.
Svatou Johanou je nejspíš míněna sv. Jana Františka Frémiot de Chantal, žena víry a činorodé lásky, zakladatelka řádového společenství sester Navštívení Panny Marie a patronka salesiánek, která žila ve Francii na přelomu 16. a 17. století. Velmi mladá se vdala za barona Kryštofa de Chantal, měla s ním šest dětí a než její manžel tragicky zemřel a ona se rozhodla zasvětit svůj život Bohu, prožila s ním osm šťastných let. Kromě vlastní rodiny se přitom starala o chudé, kteří denně přicházeli k jejím dveřím. Píše se, že Bůh ji za její zlaté srdce odměnil. Když jednoho dne došlo obilí a byl hlad, obilná zrna zázračně rozmnožil. A jedno (nebo více) těchto zázračných zrn má být zřejmě v novohrádeckém Mariánském sloupu. Ten byl sice postaven roku 1747 a Jana Františka de Chantal byla za svatou prohlášena až dvacet let nato, ale to neznamená, že nemohla být za svatou již dříve považována. A nebo byla schránka do sloupu umístěna později. Otázkou je kam. O tom archivy mlčí.
Mariánský sloup se sochou Panny Marie se letos opravuje a restaurátor Jindřich Roubíček při čištění sloupu narazil na jeho povrchu na neobvyklou obdélníkovou zaspárovanou desku. Objev vzbudil naději, že právě pod touto deskou se skrývá schránka s cennostmi. Přijeli novináři, přišel místní duchovní správce i pan starosta, spáry byly uvolněny, deska vyjmuta, ale žádná dutina pod ní nebyla; jen další kámen. Podle restaurátora Jindřicha Roubíčka to ale nic neznamená; schránka se může skrývat mezi kterýmikoliv dvěma spoji na sloupu, třeba mezi sochou a hlavicí. Možná se ji nakonec opravdu podaří najít. Náhodou – až to nikdo nebude čekat, bez asistence kamer. I slepé kuře přece někdy najde zrno. Proč ne i to zázračné.

Frederik Velinský

Zdroje:

Pokus objevit cennosti v Mariánském sloupu v N. Hrádku nevyšel. ČTK, 7.7.2011.
Tajemství Mariánského sloupu. Oficiální stránky městyse Nový Hrádek [online].
Škapulíř. Řád karmelitánů. Oficiální stránky [online].
Fortunata, Jana Františka Frémyot de Chantal, rehoľníčka. Životopisy svätých [online].
Święta Joanna Franciszka de Chantal. www.brewiarz.katolik.pl [online]

Vysíláno v Planetáriu č. 30/2011, 25. - 29. července.

Čtěte také:
Rozsáhlou rekonstrukcí prochází Mariánský sloup na náměstí v Novém Hrádku u Náchoda

Rubrika Kratochvilná vyprávění o tajemných místech se vysílá každé čtvrté Planetárium v měsíci.

autor: frv
Spustit audio