Aktivity anglického divadelního ansámblu Prague Shakespeare Company / Activities of the English theatre ensemble Prague Shakespeare Company

1. prosinec 2015
Adam´s Mish Mash

It is Adam’s Mish Mash yet again with your host, Adam Snellgrove at the microphone. And why am I speaking English? Well take a guess… that’s right! Because I’m mad. But also because here on this programme we’ll be talking English AND Czech. It is a beautiful time to be alive.

Už jste si možná všimli, že v Praze působí anglický ansámbl pod jménem Prague Shakespeare Company. Založen v roce 2008 již sedm let přináší do Čech Shakespeara v jeho rodném jazyce. A dnes si budeme povídat o jejich novém zinscenování Mnoho povyku pro nic. Shakespearova oblíbená komedie o lásce, omdlévání a jazyce je však sborem pojata trochu jinak. Zasazena do druhé světové války v Británii, skupina zdravotních sester, zraněných vojáků a patriotů zprodukují rozhlasovou hru Mnoho povyku pro nic, aby zvedli morálku vojákům na frontě.

You may noticed already, that there is an English Theater group called the Prague Shakespeare Company here in the capital. Founded in 2008, the PSC brings Shakespeare to Bohemia in his native tongue. And today we’ll talk about their new production of Much Ado About Nothing. Shakespeare’s beloved comedy of love, languish and language with an interesting new twist. Set in World War II Britain, a group of nurses, wounded Allied servicemen and patriots produce a radio broadcast of Much Ado About Nothing to raise morale of the troops on the front.

Ale proč zrovna představuji tuto hru ze všech úžasných her v jejich repertoáru? Důvody jsou dva. První je možnost poslechnout si hru živě přímo přes internet v případě, že na vás již nevybydou lístky. A druhý důvod je přítomnost Její Excelence, velvyslankyně Velké Británie v Česke Jan Thompson, která ve hře přímo vystupuje. A ne často máte možnost shlédnout velvyslance či velvyslankyni na pódiu divadla. Proto si rezervujte lístky na 4. či 5. prosinec anebo si můžete hru naladit na internetových stránkách www.Pragueshakespearecompany.com také 4. a 5. prosince v 8 hodin.

But why from all the plays in the groups repertoire did I pick this one? Well there are two reasons. The first is the possibility to listen to the performance live on your computer in the unfortunate event, that you don’t get a ticket to the show. And the second is the presence of Her Excellency Jan Thompson, the Ambassador of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland for Bohemia, who stars in the show. And it is not often, that you’ll be able to see an Ambassador on stage. So reserve your tickets for the 4th or 5th of December or in the unfortunate event of the show being sold out, you can listen to the plays also on the 4th and the 5th at 8 PM at www.pragueshakespearecompany.com.

If you didn’t understand this episode, then you should suffer the slings and arrows of outrageous fortune.

autor: Adam Snellgrove
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.