Když se řekne v Čechách hrad, většina lidí si vybaví Karlštejn / When in Bohemia you talk about Castles, one must not forget the epic Karlštejn Castle

27. listopad 2015
Adam´s Mish Mash

Adam’s Mish Mash is the best two language programme on Radio Plus. Here we’ll be speaking in English and in Czech bout all the beautiful things, that are in Bohemia. And we’re doing that every day and every week.

Když si tu tak povídáme o krásách Čech, bylo by hříchem nezmínit také Karlštejn, nejnavštěvovanější hrad v České republice. Hrad Karlštejn byl založený v roce 1348 a zaujímá mezi českými hrady zcela výjimečné postavení. Byl vybudován českým králem a římským císařem Karlem IV. jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. V roce 1355 již Karel IV. pobýval na hradě a dohlížel na jeho dostavbu a na výzdobu interiérů, především hradních kaplí. Stavebně byl hrad dokončen v roce 1365, kdy byla vysvěcena Kaple sv. Kříže ve Velké věži.

We talk about all that is beautiful in Bohemia and it would be a sin not to mention Karlstein, the most visited castle in the Czech Republic. Karlstein castle has an unique position among Czech castles. It was founded in 1348 by the Czech King and Holy Roman Emperor Charles IV as a place for safekeeping of royal treasures, especially Charles' collection of holy relics and the coronation jewels of the Roman Empire. The first documented stay of Charles IV. in the castle was in 1355 when he came to supervise the building works as well as the decoration of interiors, particularly of the castle chapels. The construction of the castle was finished in 1365 by the consecration of the Chapel of the Holy Cross situated in the Great tower.

Zcela ojedinělá je původní nástěnná výzdoba ze 14. stol., soubor 129 deskových obrazů Mistra Theodorika v Kapli sv. Kříže (největší na světě), největší portrétní galerie českých panovníků v ČR a vystavené repliky Svatováclavské koruny českých králů a koruny císařů Svaté říše římské. Hrad také proslavila Vrchlického veselohra Noc na Karlštejně. Můžete si vybrat z několika okruhů prohlídek, které se konají každý víkend. Také si můžete objednat výklad v cizím jazyce, a to v angličtině či němčině.

Entirely unique is the original decoration of wall paintings dating back to the 14th century, the collection of 129 panel paintings by Master Theodoric in the Chapel of the Holy Cross (the world largest of its kind), the largest portrait gallery of Czech rulers in the country as well as the exhibited replica of the crown of the Holy Roman Emperors and St. Wenceslas crown. The Castle was also made famous by Vrchlický in his comedy A night at Karlstein. You can choose from many different tours, which are every weekend. You can also book in advance for English or German guides.

If you didn’t understand this episode, then you should lock yourself up in the Karlštejn dungeons and hope for an English speaking prince to save you.

autor: Adam Snellgrove
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.