Držitel Templetonovy ceny Tomáš Halík: Je to vyznamenání pro mé morální vzory a pro českou zemi

13. březen 2014

Profesor Tomáš Halík se zařadil po bok dalajlámy, Matky Terezy a několika špičkových fyziků a astrofyziků. Stejně jako oni dostal v Londýně Templetonovu cenu, jakousi Nobelovu cena za náboženství.

"Já bych byl především rád, aby jak doma v Čechách, tak ve světě byla tato skutečnost, že jedna z nejvýznamnějších světových cen jde letos do Čech, byla vnímána ne jako ocenění jednoho člověka Tomáše Halíka, ale jako velká pocta pro naši zemi, pro náš národ," reagoval na ocenění Tomáš Halík pro Český rozhlas.

"Vnímám to také jako poctu zejména pro ty, kteří byli mými učiteli a morálními vzory. Pro ty kněze, intelektuály, kteří projevili velkou statečnost a vytrvalost v zápasu za svobodu kultury, víry, kteří strávili svá nejlepší léta v komunistických věznicích a koncentrácích. Mnozí se sami svobody nedočkali a nedočkali se svého vlastního ocenění. A bez jejich příkladu a jejich formace bych nikdy nedosáhl toho, čeho jsem dosáhl. Tak teď v té záři reflektorů světové pozornosti nechci stát já sám. Ať je to pocta i pro ně, ať je to vyznamenání pro naši českou zemi," uvedl profesor.

Laureát dostane také 1,1 miliónu liber

Cenu uděluje Templetonova nadace pouze žijící osobě za "mimořádný přínos k potvrzení duchovní dimenze života, ať už prostřednictvím porozumění, objevu nebo praktické práce."

Ocenění nemá oslavovat konkrétní náboženství nebo boha, jak upozornil v Ranním Plusu londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek:

"Má vyzdvihnout mimořádné jedince, kteří věnovali svůj talent rozšíření našeho vnímání ohledně našeho života. O vítězi rozhoduje 9členná porota složená ze zástupců různých náboženství, vědců, teologů, filozofů a kněžích."

Nominovat někoho může prakticky kdokoliv. Nominovaný pak zůstává "ve hře" o cenu po dobu 5 let. S oceněním souvisí také odměna ve výši 1,1 miliónu liber (přes 36 miliónů korun).

"Částku má vítěz využít ne k vlastnímu obohacení, zvýšení vlastního pohodlí, ale k dalšímu rozvoji činnosti ve svém oboru," dodal Jiří Hošek.

autoři: Jiří Hošek , mvo , bum
Spustit audio