Kandidát na slovenského prezidenta Kiska: U nás chybí nestranická autorita

25. březen 2014

Souboj o post slovenského prezidenta mezi premiérem Robertem Ficem a podnikatelem a filantropem Andrejem Kiskou bude dramatický. Voliči v přímé volbě rozhodnou tuto sobotu.

„Na Slovensku všechno ovládá jedna strana. Chybí tu autorita, která stojí mimo strany,“ řekl exkluzivně pro Ranní Plus prezidentský kandidát Kiska.

Současné problémy Slovenska podle něj pramení z nezájmu vlády o malé a střední živnostníky. „Vláda téměř trestá ty, kteří jí peníze vydělávají.“

Kiska vysvětluje svou motivaci k prezidentské kandidatuře: „Při práci ve své charitativní organizaci Dobrý anděl jsem viděl, jak selhává zdravotnictví a sociální systém.“

„Byl jsem velmi rozhořčen a rozhodl jsem se pomoci shora,“ vysvětlil podnikatel.

Jak vnímá současnou ukrajinskou krizi? „Ukrajina je náš bezprostřední soused a co se tam děje, se nás týká. Evropská unie musí zaujmout jasnější stanovisko k porušení mezinárodního práva ze strany Ruska," odpověděl podnikatel.

Kiska rozlišuje extremismus a nacionalismus. „Je tu chudoba a nezaměstnanost. Lidé pak zvolí za svého župana extrémistu, jako třeba Mariána Kotlebu v Banské Bystrici.“

Další silné téma maďarských menšin hodnotí takto: „Maďarská karta se na Slovensku rozehrává jen před volbami."

„A protože zde Maďaři chtějí žít, platit daně a mají jen základní požadavky, prosí politiky, aby tuto kartu nevytahovali,“ uzavřel kandidát na slovenského prezidenta Andrej Kiska.

Celý týden jsme plánovali duel obou prezidentských kandidátů. Z přislíbených rozhovoru se uskutečnil pouze jeden s Andrejem Kiskou. Premiér Robert Fico účast ve vysílání nakonec odmítl.

autoři: oci , bum
Spustit audio