Lov tuleňů začal. Ve vyspělé společnosti je to naprosto zbytečné, míní veterinář

16. duben 2014

V Kanadě začal tradiční lov tuleňů grónských pro komerční účely. Právě teď zvířata přivádějí na svět svá mláďata, která jsou mezi lovci nejoblíbenější kvůli jemné kožešině. Každý rok na jaře u východního pobřeží zahyne asi 400 000 tuleňů.

Od roku 2008 v zemi platí nařízení, že lovci musí tuleně starší jednoho roku místo ubití speciální tyčí s hákem zastřelit.

Tradice lovu tuleňů trvá už 8000 let. V 18. století se s nimi začalo obchodovat.

"Podle Kanaďanů se jedná o historicky dané zabíjení kvůli srsti a kůži a chtějí tímto způsobem dodržovat tradici. To je v současné rozvinuté společnosti, jako je Kanada, naprosto zbytečné. Existuje plno technologií, které tu kůži nahradí," kritizuje lov tuleňů veterinář pražské zoo Roman Vodička.

Hrozí tuleňům vyhynutí? Podle veterináře ne. Zatím. "Ovšem jakékoli necitlivý zásah, za který považuji právě toto zabíjení, může populaci velmi rychle ohrozit a zavést ji na červený seznam ohrožených druhů."

Tuleni jsou důležití pro rovnováhu v přírodě. Tito savci žerou ryby nebo hlavonožce, a naopak jsou potravou pro lední medvědy.

"Pokud lední medvěd nebude mít dostatek potravy, tak dojde také k úbytku toho druhu. Jak je v přírodě běžné: vše souvisí se vším a role tuleně v potravní pyramidě je opravdu nezastupitelná," upozorňuje Roman Vodička

autoři: mvo , rkr
Spustit audio