Národní sportovní stadion na Strahově spolkne miliardy korun. Podpoří projekt vláda?

26. březen 2014

Česká fotbalová asociace chce v roce 2020 spolupořádat mistrovství Evropy. Chybí jí ale vhodný stadion. Zástupci českého sportu budou dnes jednat s předsedou vlády o finanční podpoře vybudování národního stadionu na pražském Strahově.

Mezi zastánci projektu je i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Duelu Ranního Plusu řekl: „Podmínkou naší podpory je transparentní financování stavby a rozložení investic v čase.“

Přínos stadionu vidí ministr nejen v oblasti sportu, ale i v cestovním ruchu. Zároveň uvedl: „Zajímá mě udržitelnost. Jak bude stadion sloužit po skončení mistrovství Evropy?“

Chládek apeluje: „Pojďme to spojit i s novým tématem, bezpečností na stadionech.“

„Kdyby se to náhodou stihlo a my byli úspěšní v kandidátském boji, v Praze by se hrály z šampionátu jen tři zápasy,“ připomíná sportovní novinář Luděk Mádl z Aktuálně.cz.

Uzávěrka pořadatelských kandidatur je leto 25. dubna. „Pochybuji, že by se do té doby podařilo projekt schválit a dát mu vládní garance,“ řekl novinář. „Do měsíce jsme schopni o naší garanci rozhodnout,“ ujistil naopak ministr.

Podle Mádla bude konečná cena stavby vyšší než současný odhad 4 miliard korun. Zmiňuje i provozní náklady, které by činily přibližně 2 miliony korun měsíčně.

„Kapacitu stadionu nevyužijeme. Nedokážu si představit, že by to mohlo být rentabilní,“ míní Luděk Mádl.

„Fotbal je celospolečenské téma a podporu si zaslouží. Reprezentace ovšem musí předvádět nějaké výkony,“ zhodnotil ministr školství Marcel Chládek.


Zvětšit mapu
autoři: oci , bum
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.