Oscara bych přál DiCapriovi, ale vyhraje asi Matthew McConaughey, odhaduje filmový vědec

28. únor 2014

V noci z neděle na pondělí našeho času bude americká filmová akademie udílet tradiční ceny Oscar. Mezi často skloňovanými adepty na zlatou sošku za nejlepší film jsou třeba Gravitace se Sandrou Bullockovou a Georgem Clooneym v hlavních rolích nebo otrokářské drama 12 let v řetězech režiséra Stevea McQueena.

Filmový vědec Radomír Kokeš si myslí, že Cate Blunchetová velmi pravděpodobně Oscara získá. Soškou pro režiséra McQueena si tak jistý ale není:

„Ten film je dobře hodnocen, ale je to taková sázka na jistotu: otrokářské drama z americké minulosti, které je lehce modernisticky natočené. Steve McQueen a vůbec celý film 12 let v řetězech je možná horký favorit, který nakonec nemusí získat vůbec nic a nebo mnohem méně, než se očekávalo.“

Kokeš, pedagog Filozofické fakulty brněnské Masarykovy univerzity, by si přál ocenění pro Leonarda DiCapria.

„Patří mezi nejpřednější, nejschopnější a nejpracovitější herce své generace a už dávno není tím krasavcem z Titanicu. Je to herec, který v každém filmu podává neuvěřitelný výkon. Bojím se, že ho trumfne buď Chiwetel Ejiofor, představitel hlavní role 12 let v řetězech anebo, a to je docela pravděpodobné, Matthew McConaughey za Klub poslední naděje, kvůli kterému velmi zhubl. Hraje tam muže, který je velmi homofobní, ale sám dostane AIDS, musí se s touto skutečností vyrovnat, chřadne a hubne,“ řekl v Ranním Plusu Radomír Kokeš.

Udílení Oskarů letos poprvné bude možné sledovat online pomocí livestreamu na serveru YouTube. Přímý odkaz najdete na webu Oscars.org.

autor: rkr
Spustit audio