Soukromí a anonymita na internetu? Zapomeňte

14. duben 2014

Jednou ze sociálních sítí, které umožňují sdílet obsah anonymně, je i aplikace Yik Yak pro chytré telefony. Otázkou je, jestli by slovo anonymní nemělo být v uvozovkách.

"Těchto aplikací přibývá. Kromě Yik Yaku je v Americe teď populární služba Secret, která funguje na podobném principu: umožňuje anonymní sdílení různých postřehů, zpráv a vzkazů. To anonymní znamená, že se uživatel do aplikace nemusí registrovat, stačí si ji stáhnout a pak může psát, co se mu zachce," objasnil v Ranním Plusu šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Yik Yak je pro něj módní vlna, která se veze na vlně aféry NSA a sledování na internetu. Používání aplikace je podle něj jednoduché: zobrazuje zprávy na základě polohy. Pokud tedy někdo ve vašem okolí něco napíše, vy to uvidíte.

"To, že se člověk neregistruje, ještě nic neznamená, zvlášť při aplikacích, které používáme v mobilních telefonech. Jejich provozovatelé o nás mají velké množství informací. Kromě toho, z jakých adres jsme se připojovali, jsou to například údaje o poloze."

I díky tomu americká policie zadržela několik amerických studentů vyhrožujících smrtí právě prostřednictvím této aplikace.

"Anonymita je opravdu velmi v uvozovkách a nedá se vůbec brát jako neprůstřelná," dodal šéfredaktor webu Lupa.cz.

Je prý dobré, že si lidé uvědomili, že mohou být na internetu sledováni.

"Bohužel se to stále váže pouze ke špionážní aféře NSA, a neuvědomují si, že jakékoliv soukromí a anonymita na internetu je pouze chiméra," uzavřel David Slížek.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio