Žít Brno zmizelo z Facebooku. Pouze jsme upozornili na porušování práv k ochranné známce, říká mluvčí města

10. únor 2014

Recesistická facebooková stránka Žít Brno zmizela v noci z pátku na sobotu z Facebooku. Magistrát města Brna přiznal, že smazání stránky inicioval, když ji Facebooku nahlásil z důvodu porušování práv města k ochranné známce.V Ranním Plusu jsme o případu mluvili s mluvčím Magistrátu města Brna, Pavlem Žárou a internetovým publicistou Danielem Dočekalem.

Stránku nahlásil Jakub Geisler, právník Magistrátu města Brna. O případu informují online média i tištěné noviny a na vedení města se snáší kritika ze všech stran. Na Facebooku již vznikla nová stránka, Žít Brno RIP, která na původní odkazuje. K dnešnímu dopoledni na ní bylo již přes 14 tisíc likes.

Brno podle Žáry pouze využilo svého práva a práva k informovanosti občanů. Podle něj totiž některé stránky na Facebooku vypadaly jako stránky města Brna. Žára tvrdí, že tyto stránky mohly uvádět občany města Brna v omyl. Takové je tedy oficiální vysvětlení celé kauzy. Aktivisté, fanoušci stránky a další lidé jsou ale přesvědčeni, že důvod nahlášení stránky je jiný.

Aktivisté na svých webových stránkách ironicky poukazují na to, že by tato akce města Brna mohla souviset s webem, který provozují, a kde mohou občané připomínkovat aktualizaci územního plánu města.

Nahlásit stránku na Facebooku není nijak obtížné. Bránit se tomu lze jen těžko. Internetový publicista Daniel Dočekal ve vysílání řekl: „Překvapila mě obrovská úroveň arogance, kterou město Brno předvádí, protože i člověku s velmi omezeným IQ je už měsíce jasné, že Žít Brno není aktivita Magistrátu. Na mě to působí jako zcela geniálně vymyšlená účelová výmluva, která bohužel naráží na to, že Facebook je typická americká společnost, kde se nejprve střílí a pak už se nikdo na nic neptá a hlavně se s vámi odmítá bavit.“

autoři: Pavla Králová , bum
Spustit audio