Fidel Castro - diktátor na ostrově svobody

7. únor 2014

Revoluce vedená Fidelem Castrem zvítězila na Kubě v průběhu ledna 1959 a 16. února téhož roku se tento muž stává předsedou vlády. Tato výročí nás inspirovala k pořadu, který přiblíží Fidela Castra a jeho "ostrov svobody" prostřednictvím archivu Českého rozhlasu.

Původně právník a později profesionální revolucionář Fidel Castro byl po několik desetiletí nejmocnějším mužem na Kubě. Nejprve svou moc koncentroval ve funkci premiéra, při pozdějších kosmetických změnách v uspořádání mocenské struktury se v sedmdesátých letech stává prezidentem. Od šedesátých let je současně prvním tajemníkem komunistické strany Kuby, tu po svém příchodu k moci nejprve infiltroval (jeho mocenskou základnou bylo Hnutí 26. července) a poté zcela zreorganizoval. Moci se vzdal až ve vysokém věku, kdy od roku 2006 postupně opouštěl všechny vedoucí funkce a řazení strany a země postupně předával předal svému bratru Raulovi.

Z časových důvodů nebylo bohužel možné zařadit do pořadu nějakou výrazně delší a výmluvnější pasáž z Castrových projevů - slyšeli bychom, že velmi rád používal kombinaci nejrůznějších výčtů, cíleně stupňovaného emocionálního rozhořčení a opakovaného kroužení, přešlapování a rozmělňování nějakého tématu, pak je snáze pochopitelné, proč jeho projevy na Kubě mohly trvat řadu hodin - jejich informační výpověď však nebyla nijak velká.

Ukázky v pořadu pocházejí v naprosté většině ze sedmdesátých let, protože z dochovaných byly nejzajímavější a bylo jich nejvíc. Jde jak o Castrovy projevy (z Kuby i Československa) a jiné politické akce (Festival mládeže v Havaně v roce 1978), tak vzpomínkové pořady s našimi odborníky, umělci aj., kteří na Kubě dlouhodobě pobývali či tam v rámci socialistické družby zajížděli. Podle projevů ze společných akcí pak můžeme srovnat Fidela Castra jako řečníka s Leonidem Iljičem Brežněvem a Gustávem Husákem.

Pavel Hlavatý

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio