Miroslav Plzák: Smyslem manželství není, aby v něm byli partneři šťastní. Štěstí trvá jenom chvilku

24. červen 2022

Psychiatr Miroslav Plzák (1925–2010) proslul jako vyhledávaný řešitel problémů párového soužití. Několika generacím svými s humorem podanými metodami ukázal, jak zvládat „manželské judo“. Od úmrtí klasika manželské terapie uplyne v listopadu dvanáct let.

Miroslav Plzák

Rodák z Libušína u Kladna prožil dětství v Praze. Maturoval rok před koncem války a byl poté totálně nasazen v jedné libeňské fabrice.

Absolvoval medicínu na Karlově univerzitě a už po 2. ročníku ho přitáhla psychiatrie. Byl členem Československé strany národně socialistické, proto po studiích coby politicky nespolehlivý léčil 4,5 roku „pétépáky“.

Po praxi v léčebnách v Praze-Bohnicích, Kroměříži a Horních Beřkovicích nastoupil v roce 1959 na pražskou psychiatrickou kliniku věhlasného profesora Vondráčka. Po čtyřech letech se stal primářem a na klinice pak působil do roku 1989, kdy odešel do důchodu.

Spolupráce s StB

Klinicky se Plzák mimo jiné zabýval depresemi. Mezi jeho pacienty bylo mnoho známých osobností, také herců.

Od 60. let byl totiž „jako doma“ mezi bohémskou společností spojenou s pražskými divadly Rokoko, Semafor či Reduta. Kvůli stykům s uměleckým světem a také proto, že na klinice pomohl řadě lidí, kteří měli politické problémy, byl zajímavým objektem pro Státní bezpečnost.

Waldemar Matuška

Razantně popíral, že by jakkoli se Státní bezpečností spolupracoval. Ta na něj přesto od roku 1959 do roku 1964 vedla spis v kategorii „Agent“.

Znovu byl Státní bezpečností zaevidován v roce 1971 v kategorii „Důvěrník“; tento svazek byl uzavřen v roce 1988.

Český rozhlas má k dispozici dokument Státní bezpečnosti, ze kterého vyplývá, že například v roce 1963 Miroslav Plzák informoval Státní bezpečnost o průběhu léčby Waldemara Matušky na psychiatrické klinice.

První Linka důvěry

Odborníka na manželské soužití udělal z Plzáka rostoucí počet sebevražd začátkem 60. let a příkaz strany a vlády „něco s tím udělat“. Tím něčím se stala první Linka důvěry, k níž se Plzák inspiroval u britských samaritánů. Slouží od roku 1964 dodnes.

A protože většina klientů se na Linku důvěry obracela s manželskými konflikty, vytvořil samostatný vědní obor zabývající se manželstvím, matrimoniologii, a jako první na světě také napsal vysokoškolskou učebnici na toto téma.

Ve studiu s M.Plzákem

K jeho nejznámějším teoriím partnerství patří pravidlo tří „S“ – soucit, stesk a starost (strach).

Za největší rozvraceče vztahů naopak považuje výčitky, osočování a výhrůžky. „Smyslem manželství není, aby v něm byli partneři šťastní, od toho jsou tady záliby. Štěstí trvá jenom chvilku,“ tvrdil Plzák.

Odromantizování manželské lásky a štěstí, poukazování na nicotnost milenecké lásky či popisy nevěr mu vedle velké popularity přinesly i osočování z cynismu.

Jeho rady, jak najít správného partnera či jak „přežít“ manželství, jsou pořád „in“ a jeho knížky patří mezi bestselery. Vedle desítek populárních a odborných publikací psal také televizní inscenace a divadelní hry.

autor: David Hertl
Spustit audio