Hurá do školy aneb Obecná škola, už ne měšťanka

31. srpen 2021

Letos je tomu už 96 let, co bylo v našich zemích zavedeno pravidlo, že školní rok začíná v září a prázdniny připadají na červenec a srpen. Téměř století tak není září jen měsícem, kdy končí léto, ale také začátek školních povinností. I Československý rozhlas tuto událost ve svém vysílání vždy připomínal.

Z dnešního pohledu velmi milé jsou pořady, kterými v 60. letech rozhlas vyprovázel školáky na cestu do školy.

Začátek školního roku

Můžeme v nich najít třeba úsměvnou anketu, ve které se rozhlasoví redaktoři ptali dětí, co by si od nového školního roku přály. Zaznívají tu přání jako vlastní školní zvonek do každé kapsy, aby si školáci mohli podle potřeby ukončit vyučování – nebo tužky z cukru, aby psací náčiní při okusování mělo chuť.

Časté změny názvů jednotlivých vzdělávacích stupňů v poválečném období zase připomíná anketa ze zářijového vysílání v roce 1963, ve které redaktorka zjišťuje, jestli děti vůbec vědí, jak se jmenuje jejich škola.

„Obecná! I ne, měšťanka! To bylo dřív, teď je to národní škola,“ překřikují se děti. Správný a tehdy nový název základní devítiletá škola, zná jen málokteré z nich.

Dělníci v nevědomosti

Zahájení školního roku se v rozhlasovém vysílání odráželo pochopitelně také ve zpravodajství a publicistice. V rozhlasových novinách se dochovala řada reportáží z prvního školního dne.

Časté byly také zprávy o tom, kolik nových tělocvičen, školních jídelen nebo celých školních budov předali stavbaři školáků k 1. září do užívání. A v období socialismu nezůstal ani první školní den ušetřen ideologie. Například vydání pořadu O čem se hovoří z 1. září 1981 v rubrice Ze světa násilí a bezpráví připomnělo, jak prohnilé a oproti socialistickému zaostalé je kapitalistické školství.

Začátek školního roku

Posluchači se dověděli, že v kapitalistických zemích chodí na gymnázia a střední školy málo dětí z dělnických rodin. Důvody vysvětlil Miloslav Špaček, prorektor Vysoké školy politické ÚV KSČ. Je to prý proto, že kapitalisté se záměrně snaží držet dělnickou třídu v nevědomosti, aby ji mohli snáze vykořisťovat.

V rozhlasovém archivu nechybí ani projevy ministrů školství k prvnímu školnímu dni. Projev k zahájení školního roku 1968 se v rozhlasovém archivu nedochoval, zato existuje velmi zajímavý rozhovor s ministrem školství České republiky Vladimírem Kadlecem z konce srpna 1968.

Hovoří o tom, že v době, kdy na ulicích československých měst stojí tanky, se možná na některých místech nepodaří včas zahájit výuku. Ministr také vzkázal rodičům z velkých měst, jejichž děti tráví konec prázdnin na venkově, aby děti nechali první školní týdny chodit do školy raději tam.

Kuriózní je projev Kadlecova nástupce Jaromíra Hrbka, prvního normalizačního ministra školství. Hrbek v něm podnikl svérázný výlet do historie, který prošpikoval paralelami s rokem 1968. Začal pochopitelně u husitů, kteří také bojovali proti „papeženské kontrarevoluci“, a došel až k Masarykovi a Benešovi, kteří také při práci pro národ hledali pomoc v zahraničí.

Celý pořad z roku 2017 si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související