Graham Greene: Hotely jsou vždycky plné, když je revoluce

3. říjen 2014

110 let uplynulo 2. října od narození britského spisovatele Grahama Greena, který u nás patří k nejoblíbenějším a nejvydávanějším anglosaským autorům.

Britský spisovatel Graham Greene se narodil 2. října 1904, vystudoval historii a působil jako novinář. V průběhu druhé světové války pracoval pro britskou tajnou službu.

Během svého života navštívil řadu zemí, v některých pobýval v kritickém období jejich dějin (Indočína, Malajsie, Keňa, ale i Československo v únoru 1948).

Jako katolík odmítal označení „katolický spisovatel“ a označoval se za „spisovatele, který je náhodou také katolíkem“. Zemřel 3. dubna 1991.

Je autorem řady románů, několika povídkových sbírek, divadelních her a cestopisných knih i velkého množství esejů. Krajina jeho knih bývá nazývána Greenlandem či Greenelandem. Ačkoliv je děj situován do různých zemí, vnitřní svět hrdinů, vztahy mezi nimi, stavba příběhu i celková atmosféra jsou nezaměnitelně greenovské.


Obtížně řešitelné morální otázky, či v podstatě neřešitelná dilemata se prolínají s paradoxy a autorův politický relativismus se vždy staví na stranu utlačovaných proti jakémukoliv establishmentu.

V češtině vyšla – často i v několika vydáních a různých překladech – řada jeho románů, ale i povídky, hry a eseje.

Za Greenovy vrcholné romány jsou obecně považovány: Brightonský špalek (1938, česky 1946), Moc a sláva (1940, česky 1947), Jádro věci (1948, česky 1957), Konec dobrodružství (1951, česky 1959) a Vyhaslý případ (1961, česky 1962) – u českých edic uvádíme rok jejich prvního tuzemského vydání.

V češtině vyšla i obsáhlá monografie Jana Čulíka nazvaná Graham Greene, básník trapnosti (1994).

Ukázky z Greenovy autobiografie i jeho dalších knih či jejich rozhlasových dramatizací poslouchejte v pořadu Graham Greene: hotely jsou vždycky plné, když je revoluce nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio